Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 12.07.2021.

10:00

Slavljenički delirijum u Italiji, titula se slavila do zore

Italija i Italijani proveli su noć u delirijumu slavlja, nakon što je nacionalni fudbalski tim osvojio titulu prvaka Evrope.

Izvor: B92

Autor:B92

Slavljenički delirijum u Italiji, titula se slavila do zore
Foto: Tanjug/Victoria Jones/PA Via AP

Sve do zore ulice i trgovi gradova širom zemlje bili su prepuni sveta, mladih i starih koji su proslavljali pobedu uz ples, muziku, igre, viku, zvukove sirena, tuba, nacionalnu himnu, pa mediji kažu da se čini da u Italiji niko nije spavao.

U Napulju su, kao da je proslava Nove godine, organizovali veliki vatromet, a ulicama su inscenirali “sahranu Engleske”, sa pogrebnim kolima i muzikom.

U Milanu, piše list “La Stampa”, presrećni navijaci su se popeli na krov tramvaja i plesali, otvarale su se boce šampanjca. U opštem haosu povređeno je 15 osoba od kojih troje maloletnika teže, od petardi i topovskih udara.

Policija je nadgledala situaciju, ali nije reagovala na masovno okuplanje.

Pretežno su, kako izvestava agencija Ansa, nadgledali situaciju i pokušavali da spreče eventuale povrede ili štete, kao na primer u Trstu, na fontani na glavnom trgu.

Jutrošnje italijanske novine donose naslove poput “Budućnost je naša”, “Italija nepobediva”, “Italijansko remek delo”, “Plavi su na krovu Evrope”, “Italijanski breksit” i slično.

Mediji donose i analize sociologa i psihologa, koji upoređuju fudbal sa političkom situacijom, a glavna poruka je da je ovo “timska pobeda, zaslužena nakon dvogdišnjeg odricanja”, piše list “Hafington post”.

Pobednički tim danas će primiti prvo premijer Mario Dragi, a zatim će fudbalere koji su Italiji doneli evropski trofej nakon 53 godine, primiti i predsednik Serđo Matarela, koji je utakmicu pratio direktno sa tribina u Vembliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve