B92 Sport EURO 2008 Domaćini

Smešten na samoj severnoj granici Alpa, Salcburg je danas četvrti grad po veličini u Austriji, sa nešto preko 150 hiljada stanovnika. Njegovo ime („grad soli“) jasno ukazuje na značaj koji je Salcburg imao tokom vekova.

U današnje vreme Salcburg je neraskidivo povezan sa svojim najpoznatijim stanovnikom – Volfgangom Amadeusom Mocartom. Mocart je rođen 1756. godine u kući smeštenoj tridesetak metara od mosta na reci Salcah, a grad je prepun spomenika koji obeležavaju svaki njegov korak. Zahvaljujući Mocartu i neverovatnoj lepoti Salcburg je izuzetno atraktivna turistička destinacija, posebno zahvaljujući nedavnim godišnjicama slavnog kompozitora (1991. 200 godina smrti, 2006. 250 godina rođenja).

Salcburg su osnovali Kelti, u njemu su živeli Rimljani, ali je grad tokom ranog srednjeg veka potpuno nestao, pa se njegovim osnivačem smatra sveti Rupert, franački misionar, koji je na samom početku osmog veka uvideo značaj tog mesta i dao mu sadašnje ime.

Tokom srednjeg veka Salcburg je bio važan verski centar i sedište katoličke nadbiskupije. Nezavisnost je stekao tokom ranog petnaestog veka, i čuvao je sve do Bečkog kongresa 1815. godine. Tada je postao deo Austrije, što je ostao do danas, iako je na neslužbenom plebiscitu posle Prvog svetskog rata 99 posto stanovnika glasalo za pripajanje Nemačkoj. Sekularizovan je dolaskom Napoleonove vojske 1803. godine.

Na istoriju i izgled Salcburga značajno je uticala geografija. Grad je smešten u neposrednoj blizini Salcberga (Slane planine), pa je kroz celu istoriju bio izvoznik najvažnijeg od svih začina. Zahvaljujući tome, ali i umešnosti lokalnih vladara, grad je uspeo da izbegne razaranja Tridesetogodišnjeg rata, koji je uništio veći deo centralne Evrope.

Centar grada, prepun baroknih zdanja, smešten je između dva brda – Menhsberga i Kapucinerberga, između kojih protiče rečica Salcah. Na njenoj levoj obali nalazi se najuži centar sa katedralom, a iznad svega toga, na jugoistočnom kraju Menhsberga, nalazi se tvrđava Obersalcburg, koja čuva grad. Podignuta 1077. i dograđivana tokom nekoliko narednih vekova, tvrđava deluje impozantno nad gradom i omogućava idealan pogled. Sa druge strane reke, ispod Kapucinerberga, među 500 godina starim zgradama, nalaze se palata Mirabel i kuća u kojoj je Mocart živeo.

Menhsberg je najdalji domet Alpa i od njega kreće ravnica koja se širi stiotinama kilometara, kroz celu Bavarsku i Gornju Austriju. Nemačka granica nalazi se samo nekoliko kilometara dalje, a neposredno pre nje smešten je i stadion.

Do Nemačke se može stići i krećući se ka jugu, uz reku Salcah. Granica je sa te strane udaljena 15 kilometara od grada, a malo iza nje stiže se do Berhtesgadena, poznatog mesta u Bavarskim alpima. Taj grad je, zajedno sa Salcburgom, bio kandidat za domaćina ZOI 2014. godine. Iznad Berhtesgadena nalazi se Berghof, Hitlerova rezidencija pre i tokom Drugog svetskog rata, odakle se pogled pruža desetinama kilometara ka severu.

Drugi film koji se bavi istim periodom nacističke aneksije Austrije proslavio je Salcburg u svetu. Romantični „Moje pesme, moji snovi“ zbivaju se u Salcburgu i na brdima oko njega, opisujući sudbinu jedne mnogočlane raspevane porodice pre i na početku Drugog svetskog rata.

Okolina Salcburga idealna je za snimanje i razonodu. U neposrednoj okolini nalazi se niz jezera, idealnih za izlete, a ljubitelji skijanja ne moraju da idu daleko da bi stigli do nekog od zimskih centara, jer ih u krugu od 50 kilometara ima nekoliko. Najpoznatiji od njih svakako je Bišofshofen, tradicionalni domaćin poslednje od Četiri novogodišnje skakaonice, smešten na reci Salcah.


   Odštampaj   Pošalji