B92 Sport EURO 2008 Domaćini

Smešten na samom jugu Austrije, nedaleko od slovenačke i italijanske granice, Klagenfurt am Verterze je glavni grad pokrajine Kernten. Sa 90 hiljada stanovnika najmanji je od svih gradova koji organizuju Evropsko prvenstvo.

Klagenfurt je smešten na istočnoj obali jezera Verter, najtoplijeg od svih alpskih jezera (ime grada 2007. zvanično je promenjeno iz Klagenfurt u Klagenfurt am Verterze). Nekoliko kilometara ka jugu nalaze se Karavanke, planine koje Austriju dele od Slovenije. Takva pozicija i prijatna klima čine Klagenfurt atraktivnim turističkim gradom.

Legenda iz XII veka kaže da je grad osnovao mladić, koji je ubio zmaja. Navodno, zmaj je bio kriv za česte poplave, a lokalni vlastelin obećao je bogatu nagradu svakome ko ga ubije. Realnost kaže da je grad bio smešten na površini koja je često plavljena, zbog čega je sredinom XIII veka premešten na sigurniju lokaciju.

Status grada dobio je ubrzo, ali mu to nije donelo mnogo sreće, jer je u naredna tri veka preživeo epidemije, požare, zemljotrese, čak i najezdu skakavaca. Car Maksimilijan I, nemoćan da obnovi potpuno spaljeni grad, dao mu je 1514. godine potpunu slobodu, što je bio čin bez presedana.

Ispostavilo se da je to doprinelo nagloj ekspanziji Klagenfurta. U narednim decenijama grad se obogatio, naglo porastao i postao značajno središte u Kerntenu, ili Koruškoj, kako je zovu Slovenci. Jednako bitna za grad bila je izgradnja pruge koja ga je preko St. Fajta spajala sa Bečom. To je Klagenfurt učinilo nesumnjivim liderom regiona, što su njegovi stanovnici umeli da iskoriste. Do tada ne naročito iskorišćena obala Verterzea postala je omiljena turistička atrakcija, što je donelo dosta novca gradu.

Kada se završio Prvi svetski rat raspala se Habzburška monarhija, a Klagenfurt je iz srca države dospeo na samu granicu. I ne samo – tadašnja Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca uspela je da isposluje plebiscit, na kojem bi stanovništvo izabralo u kojoj zemlji će da živi. Plebiscit je održan 10. oktobra 1920. u zonama u kojima su Slovenci bili ubedljiva većina stanovništva, ali su i oni izabrali Austriju (60-40 u procentima). U znak zahvalnosti 10. oktobar danas je praznik u Kerntenu.

Okolina Klagenfurta nudi mnogo zanimljivosti za posetioce. Osim Verterzea u neposrednoj blizini je još desetak jezera i isto toliko rečica. Još atraktivniji su dvorci, kojih na obodima grada ima preko dvadeset.

Posebna lokalna atrakcija je Minimundus, zabavni park koji se prostire na dva i po hektara, i u kojem su izložene umanjene makete 140 poznatih građevina iz svih krajeva sveta. Za pola veka postojanja Minimundus je posetilo 15 miliona ljudi.

Klagenfurt je u svetu sporta prevashodno poznat po hokeju (lokalni klub je austrijski rekorder po broju titula), odbojci na pesku (redovni turnir u okviru Svetske lige) i tenisu (u obližnjem Perčahu igra se turnir neposredno pred Rolan Garos).


   Odštampaj   Pošalji