B92 Sport EURO 2008 Domaćini

Između dva svetska rata centar međunarodne politike nalazio se u radu na krajnjem jugozapadu Švajcarske. Ženeva je od 1920. do 1946. bila sedište Društva naroda, organizacije koja je prvi put u istoriji na jednom mestu okupila predstavnike država iz svih krajeva sveta. I posle rata u Ženevi je bila smeštena evropska kancelarija Ujedinjenih nacija, iako je sama Švajcarska toj organizaciji pristupila pre samo šest godina.

Ženeva sa Cirihom deli geografske (nalazi se na mestu gde reka otiče iz jezera) i religijsko-istorijske karakteristike (centar reformacije u XVI veku), dok je Bazelu slična na urbanističkom planu (centar grada je u Švajcarskoj, ali se delovi aglomeracije prostiru izvan granica te države).

Smeštena je na mestu gde Rona otiče iz Lak Lemana (Ženevsko jezero), a ceo istoimeni kanton useca se u Francusku preko 40 kilometara duboko, zadržavajući samo 4,5 kilometara široku vezu sa ostatkom Švajcarske. Sa 185 hiljada stanovnika drugi je grad po veličini u Švajcarskoj i najveći u njenom frankofonom delu. Ceo kanton je dva i po puta naseljeniji, a gotovo milion ljudi nalazi se na širem gradskom području.

Ženeva je pre dolaska Rimljana bila bitno galsko uporište, a posle 600 godina rimske vlasti postala je deo Burgundije. U tom statusu grad je 1033. postao deo Svetog rimskog carstva, kojim su vekovima upravljali lokalni biskupi.

Katolička vlast u Ženevi potrajala je sve do XVI veka, kada je Ženeva postala jedan od centara reformizma ne samo u Švajcarskoj. Između 1536. i 1564. gradom je (uz kraću pauzu) vladao Žan Kalvin, koji je u praksu brutalno sprovodio ekstremnu verziju protestantizma. Kalvin je takvim merama uveo red u grad i zasnovao Ženevsku akademiju, koja će u XIX veku postati Univerzitet u Ženevi.

Posle brojnih ratova sa Savojom i francuske okupacije u doba Napoleona, Ženeva je odlukama Bečkom sporazuma 1815. postala deo Švajcarske konfederacije. Pola veka kasnije u taj grad je smešteno sedište međunarodnog Crvenog krsta.

Obale Ženevskog jezera dom su velikog broja međunarodnih sportskih institucija, zbog svog idealnog geografskog položaja i klime. Iz istog razloga je danas svači četvrti Ženevljanin došao iz drugih krajeva Švajcarske, a skoro četrdeset posto iz inostranstva (pet od devet Ženevljana ima strani pasoš).

Migracije su potpuno promenile versku strukturu ženevskog stanovništva. Grad koji ima globalni status protestantskog centra sada ima dvostruko više katolika nego reformista. Onima koji su ostali posvećeni Kalvinovoj veri ostaje Zid reformacije, svetski poznati spomenik desetorici lidera reformacije, ugrađen u stare gradske zidine pre 99 godina. U gradskoj katedrali svetog Petra i dalje je moguće naći stolicu na kojoj je sedeo Kalvin.

Ženeva je dom fudbalskog kluba Servet, osnovanog pre 108 godina, jedne od najtrofejnijih švajcarskih ekipa i tima koji preko sedam decenija nije ispadao iz prve lige. Pre tri godine Servet je bankrotirao i izbačen je u treću ligu, posle čega je uspeo da se vrati među najbolje.


   Odštampaj   Pošalji