B92 Sport EURO 2008 Domaćini

Na mestu gde Rajna menja pravac kretanja za devedeset stepeni i okreće se ka severu, i gde iz gornjeg prelazi u srednji tok, nalazi se Bazel. Kroz istoriju veoma bitno tranzitno, trgovačko, a zatim industrijsko središte, Bazel se prostire na obe obale velike reke, spajajući ih sa pet mostova.

Upravo je most ono što je izdvojilo položaj Bazela. Srednji most, srednji od pet koji je danas premošćuju u tom gradu, bio je vekovima posle izgradnje (1255. godine) jedini na Rajni od Bodenskog jezera do ušća u Severno more. To je dalo ogroman značaj Bazelu, danas smeštenom na samoj tromeđi Švajcarske, Nemačke i Francuske.

U Bazelu danas živi 165 hiljada stanovnika (treći grad po veličini u Švajcarskoj), a sa okolinom koja seže u sve tri države ima ih preko 730 hiljada. Gradski aerodrom opslužuje i obližnje gradove Miluz (u francuskom Alzasu) i Frajburg (u nemačkom Badenu), a kompletno se nalazi na teritoriji Francuske, nekoliko kilometara severozapadno od grada. Rajna danas predstavlja simbol evropske međunacionalne povezanosti, a tom rekom je Švajcarska preko Bazela direktno spojena sa najvažnijom evropskom okeanskom lukom – Roterdamom.

U rimsko doba na mestu današnje katedrale (Bazel Minster) bilo je izgrađeno utvrđenje. Grad je u oktobru 1356. godine pogodio snažan zemljotres, koji je procenjen kao najjači u istoriji Zapadne Evrope. Ceo Bazel sravnjen je sa zemljom, a oštećenja su zabeležena u krugu većem od sto kilometara.

Tokom celog kasnog srednjeg veka Bazel je, kao i Ženeva, bio pod vlašću lokalnih biskupa, sve dok grad nije postao bitno središte reformacije. Tokom petnaestog veka u gradu je održan i koncil (1431-1449), kada je bio centar katoličanstva. Mnogo kasnije, 1897. godine, Bazel će postati veoma bitan jevrejski centar, jer će biti mesto održavanja Prvog cionističkog kongresa, prvog koraka ka osnivanju moderne jevrejske države u Izraelu.

Papa Pije Drugi osnovao je 1459. najstariji univerzitet u Švajcarskoj, na kojem će ne mnogo kasnije predavati najveći umovi humanizma, među kojima Erazmo Roterdamski, Paracelzus i Hans Holbajn mlađi. Gutenbergovi učenici preneli su u grad veštinu štampanja, a štamparija Švabe, osnovana 1488. godine, najstarija je štamparija na svetu aktivna i danas.

Današnji Bazel je industrijski, posebno farmaceutski, centar Švajcarske. Industrijski kompleks koncentrisan je uz rečicu Vize, koja u Rajnu utiče u samom gradu, dolazeći iz pravca Nemačke, sa padina Švarcvalda. U Bazelu se nalazi i najviša zgrada u Švajcarskoj, zgrada gradskog sajma.

Najatraktivniji objekat za turiste svakako je katedrala Bazel Minster. Izgrađena od crvene opeke, sa dve kule i šarenim krovom, Minster je najvažniji detalj panorame grada. Turiste u Bazel privlači i gradski karneval Bazler Fasnaht, koji se održava svakog februara i traje po tri dana.

Fudbalski klub Bazel veoma je bitan u švajcarskim okvirima, ima najveći stadion i najvatrenije navijače u zemlji, a u poslednjih sedam sezona osvojio je 4 titule. Osim fudbala Bazel je izuzetno bitan teniski centar, ne samo zato što u njemu živi Rodžer Federer, nego i zbog turnira Masters serije, najvećeg dvoranskog turnira na našem kontinentu.


   Odštampaj   Pošalji