Nova vest
Ekipni sportovi

Petak, 24.11.2023.

09:10

Koliko košta tradicija? U NFL 100 miliona $

Prvi put u istoriji NFL igraće se utakmica za "Crni petak", dan posle Dana zahvalnosti.

Izvor: B92

Autor:B92

Koliko košta tradicija? U NFL 100 miliona $
Foto: Profimedia

Njujork Džetsi i Majami Dolfinsi sastaće se u meču koji će ući u istoriju zahvaljujući tehnološkom gigantu Amazonu.

Amazon je platio ekskluzivna prava na prenos meča na svojoj video platformi sa samo jednim ciljem – da potencijalne kupce zadrži u kući i kupuju onlajn, odnosno na Amazonu.

Kompanija je prošle godine imala najuspešniji prodajni vikend u svojoj istoriji od "Crnog petka" do "Sajber ponedeljka", a tokom ta četiri dana je zabeležila više od milijardu dolara prodaje.

Kako bi nadmašili taj uspeh, u Amazonu su procenili da im se isplati da daju NFL-u 100 miliona kako bi povećali broj potencijalnih kupaca, koji će ostati kod kuće i kupovati onlajn umesto da idu u prodavnice i tamo koriste popuste za "Crni petak", što je uobičajeno u SAD na ovaj dan.

Međutim, duel Džetsa i Dolfinsa će se igrati u ne baš tako popularnom terminu od 15 časova popodne.

Razlog je jednostavan, zakon o sportskim prenosima iz 1961. zabranjuje NFL utakmice u petkom posle 18 časova i subotom tokom jeseni, kako bi zaštitili srednjoškolski i univerzitetski fudbal od pada posete i gledanosti.

Ali, Amazon je ponudio NFL-u 100 miliona pa su oni odlučili da utakmica počne u 15, a to što će se završili malo posle 18 časova ne krši pomenuti zakon.

Iako je u pitanju ogromna suma, računica ove kompanije je jasna:

Prosečna gledanost utakmica za Dan zahvalnosti je čak 33,5 miliona (2022). Poređenja radi, prosečna gledanost NBA mečeva tokom Božića prošle godine bila je 4,27 miliona.

A tu je i zarada od prodaje reklama, jer 30 sekundi reklame tokom utakmica u četvrtak uveče, na koje Amazon takođe ima prava je 440.000 dolara.

Za "Crni petak", za 30 sekundi reklame tokom NFL utakmice moraće da se izdvoji dvostrko više novca – 880.000.

Osim toga, Amazon nudi brendovima koji žele da se reklamiraju da imaju različite reklame u isto vreme, zahvaljujući posebnoj tehnologiji i tako ciljaju različite društvene grupe.

Primera radi, jedna poznata kompanija za proizvodnju audio opreme će emitovati tri različite reklame – jednu sa Džoom Buroom gledaocima koji nisu pretplatnici, a druge dve sa različitim proizvodima samo onima koji su pretplatnici Amazon Prajma u zavisnosti od njihove istorije pretrage.

A najbolja stvar od svega toga je što će te reklame biti moguće odmah pretvoriti u kupovinu. Odnosno gledaoci će moći dok gledaju reklamu da smeste taj proizvod u "kolica" jednim klikom na dugme i nastave da gledaju utakmicu bez da prekinu prenos.

A pošto se veliki procenat ljudi lako odlučuje da kupi ono što vidi u reklami, nema sumnje da će Amazon značajno provećati svoju onlajn prodaju tokom NFL utakmice, a istovremeno će zadržati kupce u svojim kućama i "ukrasti" ih konkurenciji.

Nema sumnje da bi NFL utakmice za "Crni petak" mogle postati tradicija, štaviše, NFL timovi već razmatraju mogućnosto da Amazon bude stalni "domaćin".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu