Srbin iz Amerike koji je pokorio svet: Preko porodice imam snažnu vezu sa mojim narodom

Srpski rvač Stevan Micić, koji je nedavno u Beogradu postao svetski prvak, do juniorskih dana nastupao je za SAD, a onda je poslušao srce.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia.rs
Foto: Profimedia.rs

Nije moglo lepše, nije moglo bolje po Micića i Srbiju - zlatnu medalju osvojio je pred svojim narodom.

Micić je u intervjuu za zvanični sajt Olimpijskih igara ispričao svoju priču.

On je u ponedeljak osvojio prvu titulu za Srbiju ikada u rvanju slobodnim stilom, u kategoriji do 57 kilograma.

Naš borac je, mnogi i ne znaju, do juniorskog doba nastupao za Sjedinjene Države gde je zavrtšio univerzitet ali su ga jake veze i snažna povezanost sa Srbijom preko roditelja, povukli na "pravu stranu".

"Mnogo sam vezan za srpsku kulturu, i jako sam ponosan što dolazim iz takve sportske nacije", rekao je na početku razgovora za Olympics.com Micić.

"Video sam i čuo da svi slave kad sam pobedio, mom protivniku u finalu Reiju Hagučiju sigurno je bilo vrlo teško da se nosi i protiv publike takođe. Biti u prilici da donesem prvo zlato na ovom nivou Srbiji je za mene nešto neverovatno".

Stevan je zahvaljujući svojoj porodici sačuvao i održao kulturno nasleđe Srbije, otuda nije bilo dileme pod čijom će se zastavom boriti. Veći deo života proveo je na širem prostoru Čikaga gde je inače i najveća populacija srba u SAD.

"Tamo je srpska zajednica veoma jaka i obično se okuplja oko crkve. Svi su povezani i svi se znaju", kaže Stevan.

Zanimljivo je da je Micićev uspeh došao u jeku najvećih sportskih uspeha srpskog sporta - nadovezao se na srebro košarkaša na Svetskom prvenstvu, na Novakov 24. Grend Slem i na zlato basketaša na Evropskom prvenstvu.

"Ja sam samo mali deo svega toga i zaista sam ponosan da mogu da reprezentujem naciju i da predstavljam moju porodicu i moje srce".

Stevan je pbedu u finalu Svetskog prvenstva u Beogradu posvetio svojoj baki koja je preminula dve nedelje pre početka takmičenja. Micić je, kaže, bio jako vezan i za baku i za deku preko kojih je, još kao jako mali, slušao priče o Srbiji i Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.