Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 29.01.2018.

10:00

Melburne, vidimo se, uzbuđenja nam nije manjkalo

Još jedan Grend slem turnir je iza nas – Australijan open završen je u nedelju trijumfom Rodžera Federera u muškom finalu.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Melburne, vidimo se, uzbuđenja nam nije manjkalo
Photo by Michael Dodge/Getty Images

Federer je posle trilera i borbe u pet setova savladao Marina Čilića, odbranio trofej osvojen prošle godine i na taj način se pridružio Karolini Voznijacki, šampionki u ženskom singlu.

Dankinja je pobedom nad Simonom Halep stigla do svog prvog Grend slem trofeja i zapušila usta kritičarima, ujedno postavši i novi broj 1 na WTA listi.

Ozi open predstavljao je i mesto povratka Novaka Đokovića posle šestomesečne pauze – najbolji srpski sportista ispao je u četvrtom kolu od Hjeona Čunga, ali je obnovio povredu lakta, pa ga izgleda očekuje nova pauza.

Od ostalih srpskih tenisera jedino je Viktor Troicki prošao u drugo kolo, dok su Aleksandra Krunić, Ivana Jorović, Dušan Lajović i Laslo Đere ispali na startu.

Melburn nam je doneo neke neverovatne okršaje, senzacije i heroje, a najzanimljivije ste mogli da čitate u "Nikolinom slajsu" – pogledajmo šta je obeležilo turnir za nama.

Dan I: Gej parada, sudijska zloba i Britanci koji "mrze" Đokovića

Uvodni dani Grend slem turnira obično su veoma bogati, a tako je bilo i ovoga puta, pošto je na terenu bilo čak petoro srpskih tenisera. Nažalost, na startu su ispali Aleksandra Krunić, Laslo Đere, Ivana Jorović i Dušan Lajović, koji je imao velikih problema sa linijskim sudijom.

Duci je otkrio da je u duelu sa Dijegom Švarcmanom jedan linijski sudija aplaudirao pri poenima protivnika, ali nikakve sankcije nije bilo.

Početak Australijan opena obeležio je i maliciozni tekst Marka Diksona, novinara "Dejli Mejla", u kojem je prozivao Novaka Đokovića da "huška" igrače da se bore za veće nagradne fondove, iako je u karijeri "osvojio skoro 110 miliona dolara". Istina je bila mnogo drugačija...

Dan II: He is back!

Ništa manje sadržajan nije bio ni prvi utorak u Melburnu, iako je na terenu bio samo Đoković. Najbolji srpski sportista vratio se na teren posle šestomesečne pauze zbog povrede lakta i deklasirao Donalda Janga u tri seta.

Novak je posle tog meča kazao da ima osećaj kao da nije ni pauzirao, a onda na konferenciji za medije i objasnio sve o sastanku igrača o kojem je pisao Dikson.

Takođe, srpskim medijima otkrio je zbog čega je promenio proizvođača obuće i prešao u "Asiks", vi ste mogli bliže da se upoznate sa debitantkinjom Ivanom Jorović, dok je Viktor Troicki kazao da ima dvocifreni broj ljudi u Beogradu kojima nosi peškire sa Australijan opena.

Dan III: Denis napast, NBA u Melburnu i kako izgubiti dobijen meč

Osim gorenavedenih tema, jedna od važnijih bio je i novi pokret kod Đokovićevog servisa – promenio je tehniku kako bi olakšao pritisak na lakat, ali su se pojavili novi problemi jer sada rame trpi više nego inače.

Zanimljiv turnir najavljen nam je duelom Denisa Šapovalova i Žo-Vilfrida Conge, koji je Francuz na iskustvo izvukao, uprkos tome što je mladi Kanađanin servirao za trijumf u petom setu.

Nastavak je bio još bolji – Jana Fet je na 'Rod Lejver areni' vodila 5:1 i 40:15 protiv Karoline Voznijacki, ali je uspela da izgubi taj meč. Znate šta se posle desilo sa Dankinjom...

Dan IV: Pakao Melburna i pravilo koje treba modifikovati

Očekivalo se da drugo kolo bude pravi test za Đokovića jer je igrao sa Gaelom Monfisom, jednim od najboljih nenosilaca na ovogodišnjem turniru. Ipak, ništa od toga nije bilo jer su uslovi toga dana bili potpuno nehumani.

Novak je slavio posle preokreta u četiri seta, ali nismo mogli da znamo u kakvom je stanju, pošto su obojica jedva izdržavali na terenu zbog velike vrućine.

Obojica su rekli da je priča oko ovakvih situacija uvek složena, a mnogi su se bavili pravilom po kojem se igra prekida tek kada temperatura pređe 35 stepeni, a indeks vlažnosti i temperature (WBGT) bude veći od 28 – to sada nije bio slučaj.

Dan V: Vil Smit, 175 cm i šta Novakovi misle o Kirjosu i Nadalu

Edoardo Artaldi je kul lik – menadžer Novaka Đokovića stalno je uz svog klijenta, bilo kada je na terenu ili van njega. Potpuno je svoj život posvetio njemu i izuzetno je prijatan za razgovor – rekao nam je da Rafael Nadal može da trenira i na 70 stepeni ako je potrebno, kao i da je Nik Kirjos jedan od retkih koji, kada igra maksimalno, može da izazove najbolje na svetu.

Upravo je Kirjos bio akter derbija jer je u četiri seta eliminisao Congu, u jednom od teniski najkvalitetnijih duela u Melburnu, a na tribinama je bio i legendarni Vil Smit.

S druge strane, onaj Dijego Švarcman koji je izbacio Lajovića, obezbedio je duel sa Nadalom i to je 'Biku sa Maljorke' bio treći protivnik od četiri niži od 175 centimetara.

Dan VI: Nova prepreka i borba sa sopstvenim telom

Sledeći Đokovićev izazivač bio je Albert Ramos-Vinjolas – Novak je drugi meč igrao na 'Margaret Kort areni', nije imao previše problema da savlada Španca, ali se pojavio novi problem. Osetio je nelagodnost u levoj nozi i u jednom trenutku se činilo da neće moći da nastavi.

Prebrodio je fizičku krizu i potom istakao da povreda nije ozbiljnije prirode, već da je uzrok duga pauza i "zarđalost" bez takmičarskih mečeva.

Srećom, mogao je da nastavi turnir, a vi da se upoznate sa novom srpskom nadom Draginjom Vuković i tome koliko je skup juniorski tenis.

Dan VII: Ozi open – zavirite "iza kulisa" Melburn parka

Nedelja je bila nešto opuštenija i, dok se Đoković molio zajedno sa Andreom Agasijem, Radekom Šćepanekom i ostalim članovima tima, ja sam vas poveo u kratku šetnju Melburn parkom.

Početna stanica bio je spektakularni trening Srbina na terenu broj 16, o kojem je bez problema mogao da nastane poseban blog, da bi ste onda saznali koliko španeri odrade reketa tokom turnira, gde igrači mogu da se ošišaju, gde deca mogu da se igraju i ko je zadužen za rasterivanje galebova...

Dan VIII: Novak je ponovo udario u zid

Nažalost, kraj Novakovog puta stigao je već u nedelju – u četvrtom kolu ga je zaustavio neverovatni Južnokorejac Hjeon Čung.

Čung, koji izuzetno podseća da Đokovića iz mladosti i koji će gotovo izvesno biti top 5 igrač u budućnosti, odigrao je fenomenalno i srušio srpskog tenisera u trenucima u kojima je najjači – kada se lomio rezultat.

Loša vest je i obnovljena povreda lakta koji je počeo da boli ponovo, pa je osvajač 12 Grend slem titula opet udari u zid. Taj zid sačinjen je od očekivanja, ambicija, ličnih izbora i postupaka, koji će, nadamo se, ubuduće biti mnogo bolji.

Dan IX: Krzneno društvo, gospodin Grigor i alternativna desnica

Dok su reakcije na ispadanje najuspešnijeg igrača u istoriji Australijan opena i dalje bile aktuelne, uporedo se odvijala priča malo poznatog čoveka po imenu Tenis. Amerikanac Tenis Sandgren je na neverovatan način došao do četvrtfinala, izbacivši prvo Stana Vavrinku, a onda i Dominika Tima.

Međutim, našao se na udaru medija zbog podržavanja alternativne desnice – na društvenoj mreži "Tviter" prati mnoge aktiviste, podržava njihovo delovanje, reagovao je na psihičko i fizičko zlostavljanje dece u piceriji u Vašingtonu, slavio Bregzit, dok je sumnja postala sve ozbiljnija kada je obrisao sve postove od 2016. godine.

Novinari su imali vremena da se druže sa presimpatičnim koalama i vombatima, ja sam video i kako izgleda izuzetno uređen zoološki vrt, a utorak je bio kraj i za trećeg nosioca u muškoj konkurenciji – Grigora Dimitrova.

Dan X: Nametnuti izbor, bezobzirni ATP i apeli Novaka i Rafe

Strasti su se smirile, prašina pala, a onda je istu podigla jedna od najvećih teniskih zvezda svih vremena – Rafael Nadal. Španac je završio učešće u četvrtfinalu, moravši da preda meč Marinu Čiliću početkom petog seta zbog povrede kuka.

Šampion iz 2009. imao je dobru priliku da opet dođe do finala, nije uspeo, da bi organizatorima turnira i čelnicima ATP uputio apel o sve napornijim uslovima na turu.

On se na taj način delimično priključio Đokoviću, koji je nekoliko dana pre toga kazao da reč igrača nema dovoljnu jačinu, pa je bilo pravo vreme da se pozabavimo izuzetno napornim kalendarom u svetu tenisa.

Dan XI: Ženski tenis je zanimljiviji od muškog

Drugi četvrtak standardno je rezervisan za ženska polufinala – prvo je Karolina Voznijacki bila sigurna u duelu sa debitantkinjom Eliz Mertens, posle čega smo svedočili najboljem susretu na ovogodišnjem Ozi openu.

Simona Halep je u drugom polufinalu eliminisala Andželik Kerber sa 15:13 u trećem setu, a publika je gledala izuzetan tenis pun preokreta.

Rumunka je, uprkos teškoj povredi koju je zaradila na startu, došla do same završnice i bila jedna od akterki priče o tome da je, barem za ove dve nedelje, ženski tenis bio zanimljiviji od muškog.

Dan XII: Trideset

Saznali smo kako će izgledati žensko, ostalo je da vidimo i ko će se boriti za trofej "Norman Bruks". Istog dana kada su na terenu bile Voznijacki, Halep i Kerber igrao je i Marin Čilić, surovo prekinuvši bajku Kajla Edmunda, Britanca koji je "odmenio" povređenog Endija Marija.

Dan kasnije svi su čekali da Rodžer Federer lako savlada Čunga, još jednu senzaciju, ali je taj duel završen popriličnim šokom – Južnokorejac je predao krajem drugog seta zbog bolnih problema sa žuljevima na levom stopalu.

Švajcarac je stigao do tridesetog Grend slem finala, dobio ih je 19 do sada i boriće se za jubilarnu titulu. Ukoliko uspe u toj nameri, izjednačiće se sa Đokovićem i Rojem Emersonom koji imaju po šest trofeja iz Melburna.

Dan XIII: Dame, kapa dole – Karo, sada ti niko ne može ništa

Jedna je bila mnogo svežija, druga "mrtva" od polufinala, ali su nam Voznijacki i Halep pružile jedno od najzanimljivijih Grend slem finala u poslednjih 10 godina. Na kraju, slavila je Dankinja posle preokreta u odlučujućem setu i stigla do svog prvog trofeja sa jednog od četiri najveća turnira.

S druge strane, Rumunka je i u trećem finalu ostala praznih šaka, ali može poneti epitet heroine turnira, zbog svega što je prošla od prvog dana – nagrada će, uveren sam, stići jednog dana.

Karolina sada može da zapuši usta svim kritičarima koji su je prozivali što je toliko dugo bila prva bez Grend slema, posebno posle onoga što se desilo trećeg dana Australijan opena.

Dan XIV: 6+1+8+5 = Rodžer Federer

Ceo svet čekao je da vidi da li Rodžer Federer može da odbrani trofej i osvoji 20. Grend slem titulu i na kraju je dočekao. Švajcarac je još jednom potvrdio zvanje najboljeg u istoriji pobedom nad Marinom Čilićem u dramatičnom meču u pet setova.

Federer nije blistao u finalu, hrvatski igrač je u jednom trenutku čak imao priliku da prelomi u svoju korist, ali je Rodžer ponovo ubacio u veću brzinu i ostvario nešto što će biti teško ponoviti.

On je u rekordnom, 30. finalu jednog od četiri najveća turnira došao do šeste titule na Australijan openu, čime se izjednačio sa Novakom Đokovićem i Rojem Emersonom.

Ni Marin Čilić neće imati previše razloga za tugovanje jer će od ponedeljka biti treći na ATP listi, što će mu biti najbolji plasman u karijeri.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve