Nova vest
Tenis

Sreda, 24.01.2018.

08:00

Predaja se "ne računa" ako nisu u pitanju najveći

Predaje mečeve redovne su na svakom većem teniskom turniru i njihova pojava se obično uzima zdravo za gotovo.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Predaja se
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Organizatori, igrači, ali i navijači navikli su na povrede koje onemoguće tenisere da nastave takmičenje, navikli su i na to da su mnogi dolazili povređeni ili roviti, pre uvođenja pravila o raspodeli nagradnog fonda i o predajama se retko govorilo, osim u slučajevima kada ih ima baš mnogo – poput prošlogodišnjeg Vimbldona na kojem se čak 13 mečeva nije završilo.

Nekako se došlo do toga da su beznačajne sve dok to ne učini neko iz 'velike četvorke' svetskog tenisa, pa je tako poslednji pažnju privukao Rafael Nadal, koji je zbog bolova u butnom mišiću desne noge morao da odustane početkom petog seta četvrfinala sa Marinom Čilićem.

Od našeg specijalnog izveštača iz Melburna Nikole Đukića.

"Bio sam nemoćan. Takav bol nisam osetio nikada", priznao je Nadal.

To je Rafaelu Nadalu bio treći put da je primoran da preda meč na nekom od četiri najveća turnira – prethodno se to dogodilo 2016. na Rolan Garosu, kada je i pre početka trećeg kola sa Marselom Granoljers-Pujolom saopštio da su bolovi u ručnog zglobu prejaki da bi nastavio, kao i 2010. u trećem setu četvrtfinala sa Endijem Marijem u Melburnu.

'Bik sa Maljorke' ima turbulentan "odnos" sa Ozi openom, osvojio ga je samo jednom, mogao mnogo više i kao da bi se svaki put baš na ovom turniru pojavljivala nova povreda koja bi ga duže odvojila od terena.

Treba se podsetiti samo mečeva sa Stanom Vavrinkom i Davidom Fererom od pre nekoliko godina, kada je imao dobru šansu da dođe do trofeja, ali telo nije izdržalo.

Ove godine je zbog problema sa kolenima stigao u Melburn rovit, baš kao i jedan od njegovih najvećih rivala Novak Đoković.

Najbolji srpski teniser pauzirao je šest meseci zbog povrede lakta, uspeo je da se "osposobi" za igranje, ali je to bilo dovoljno samo za četvrto kolo.

Đoković je posle poraza od Hjeona Čunga priznao da ga možda očekuje nova duga pauza, mnogi su tokom tog susreta očekivali da će pružiti ruku sudiji i rivalu pre meč lopti, što mi bila šesta Grend slem predaja.

Nekako je izbegao, a znamo da se prethodna dogodila na spomenutom Vimbldonu, kada je i otkriven "slučaj lakat".

Novak je u ranijoj fazi karijere važio za "svilenog" igrača koji nije mogao previše da trpi bolove i loše uslove – dve godine uzastopno (2005, 2006) nije završavao duele u Parizu, 2007. je predao i polufinale Vimbldona, a krajem prošle decenije je naišao na žestoke kritike jer ga je "progutala" melburnška vrućina protiv Endija Rodika.

"A šta mu je sada? Leđa, kuk? Grčevi, ptičji grip ili SARS?", upitao prgavi Amerikanac, da bi nekoliko godina kasnije otkrio da je fizički napao Đokovića u Njujorku.

Rodžer Federer poznat je kao čovek koji nikada u karijeri nije predao meč i otuda rekord od 65 uzastopnih nastupa na Grend slemovima, tokom prvih 16 godina 21. veka. Za to vreme Švajvcarac je podigao 19 titula, ali je u poslednje vreme redukovao kalendar i počeo da preskače neke važne turnire.

Svakako najveći među njima je Rolan Garos, od kojeg se nezvanično oprostio još pre dve godine – neko bi ovakvu taktiku nazvao briljantnom, pošto je očigledno uspeo da ostane svež i održi telo u savršenom stanju uprkos činjenici da ima 36 godina, dok njegovi protivnici ističu da to i nije baš pravedno prema drugima, dodajući da ima povlašćen status gde god da se pojavi.

Endi Mari, poslednji član 'velike četvorke', takođe nije zabeležio predaju, ali mu je ovo peti Grend slem sa kojeg je odsutan. Britanac je duže vreme van terena zbog povrede kuka i očekuje se da se vrati tek na Vimbldonu.

Očigledno je da medije jedino zanimaju povrede najpoznatijih tenisera, problemi ostalih retko kada stignu do sportskih strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d