Izvor: putnikofer.hr

Italija je zemlja brojnih čuda u koju se svaki turista na prvi pogled zaljubi.

Od večnog grada, Rima, koji osvaja svakog ko ga poseti. Ili šarmantne Toskane, regije kao stvorene za uživanje i hedonizam. A tek živahni jug zemlje i slikovita ostrva idealna za letnji odmor? 

Italija zaista ima sve. Ipak, njena "skrivena" znamenitost, koja se nalazi blizu granice s Hrvatskom, većini promakne. To je Palmanova, grad savršeno pravilnog, zvezdastog oblika, izgrađen krajem 16. veka. Njegova se pravilna, lepa gradska jezgra nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

Jedan od najstarijih gradova na Balkanu krasi velelepna kamena tvrđava, a ponosi se i velikim arheološkim parkom i izvorima lekovite vode

Turisti su atraktivnost Palmanove otkrili pojavom dronova

Odlazak u šoping u Italiju nekad je značilo put u Trst i kupovinu na štandovima i Ponte Rosu. Danas, oni koji žive blizu granice najčešće posećuju autlet koji se nalazi blizu Palmanove i nosi isto ime, a u kojem se po nižim cenama može naći brendirana odeća.

Tek poneki od tih šoping turista svrate i u grad da vide uživo mesto čiji je oblik i način gradnje bio vrhunac fortifikacijske arhitekture svog doba. To i ne čudi. Neverovatan oblik sa puta, zemlje, možete tek naslutiti, a njegova se puna lepota vidi tek iz vazduha. Zato je Palmanova postala popularnija tek pojavom dronova.

Palmanova se nalazi na severu Italije, nedaleko od Udina i Trsta. Grad zvezdastog oblika izgrađen je krajem 16. veka. Podigla ga je Mletačka republika kako bi utvrdila prostor Furlanije i zaustavila prodor Turaka, ali i ekspanzionizam goričkih grofova iza kojih su stajali Habsburgovci. Kamen temeljac položen je u oktobru 1593.

Izgled Palmanove u obliku zvezde sa devet krakova bio je vrhunac vojnog inženjerstva tog vremena. Na mestu gde se "krakovi" dodiruju bili su izgrađeni tornjevi, sa kojih se branio grad, ali i ostali tornjevi. Oko grada je iskopan obrambeni jarak, a u njega se moglo ući samo kroz tri dobro branjena vrata. Palmanova je bila idealno zamišljen grad, izgrađen u skladu sa svim najvišim ciljevima humanističke renesansne misli.

Idealan je, pokazalo se, ipak bio samo na papiru. Dugo se niko nije hteo preseliti tamo. Mletačka je republika 1622. godine čak davala besplatno zemljište kako bi privukla stanovnike. Danas broji oko 5.000 stanovnika, navodi putnikofer.hr.

Palmanova je od 2017. godine na popisu UNESCO-ve svetske baštine.

Podeli: