Izvor: RINA

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega, u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba.

Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov, a voda koja leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

RINA

"Ja sam tri meseca bila vezana za krevet zbog išijasa i imala sam zakazanu operaciju u Beogradu. Od prijatelja sam tada prvi put čula za ovu banju. Iako živim u Sevojnu, nikad pre nisam ni znala da ona postoji. Dolazila sam na kupanje dva puta sedmično i posle tri dana prestala sam da pijem trodone, a posle sam čak i operaciju otkazala. Mene je ova Roška banja zaista spasila. Koliko sam je hvalila i moji kumovi su sada ovde kupili vikendicu", rekla je za Regionalnu informativnu novinsku agenciju RINA Mika Šmakić iz Sevojna.

RINA

Termalna voda ima konstatnu temperataru od 26 stepeni, a istraživanja Instituta za rehabilitaciju iz Beograda su pokazala da ima izuzetno specifične fizičko-hemijske karakteristike. U njenom sastavu nalazi se rastvoreni lekoviti gas vodonik i pripada kategoriji oligomineranih voda, što podrazumeva da se može piti u neograničenim količinama bez posledica. Izuzetno delotvorna pokazala se u lečenju bolesti zglobova, živaca, očiju i hroničnog reumatizma.

RINA

Roška banja je do pre nekoliko decenija radila u okviru požeškog rekreativnog centra. Danas, zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ona praktično propada, iako ima veliki potencijal za razvoj turizma u ovom kraju.

Lokalna samouprava ranije je istakla da na sve načine pokušavaju da reše te imovinsko-pravne odnose i da već postoji napisan Plan razvoja Roške banje, koji podrazumeva i idejni nacrt banjskog kupatila, kao i izgradnju sportsko-rekreativnog centra.

Podeli: