Izvor: Klix.ba

Prema nedavno objavljenom izveštaju Evropske komisije i Evropske agencije za okolinu, najčistiju vodu za kupanje ima Hrvatska.

Evropa ima veliku raznolikost prekrasnih plaža i kupališta, a svake godine milioni ljudi provode vikende na lokalnim plažama rashlađujući se uz vodu.

Prema poslednjoj godišnjoj proceni vode za kupanje, ogromna većina lokacija u Evropi ispunila je najstrože standarde kvaliteta za kupanje. Ovo predstavlja 85 odsto popularnih evropskih voda za kupanje.

Čak 96 odsto svih zvanično identifikovanih voda za kupanje u EU ispunjava minimalne standarde kvaliteta, a samo 1,5 odsto je ocenjeno kao "loše".

Kvalitet vode za kupanje na plažama širom Evrope značajno se poboljšao u proteklih nekoliko decenija, a izveštaj Evropske komisije i Evropske agencije za okolinu, koji je istraživao vodu svih 27 država EU, pokazao je da 99,1 odsto hrvatskih obala ima odličan kvalitet vode – to je 886 od 894 testirana mesta.

Prema Direktivi o vodama za kupanje, vode se procenjuju korićtenjem mikrobioloških podataka kako bi se klasifikovali prema ocenama loše, dovoljno, dobro ili odlično.

Drugoplasirana je bila Grčka, a potom sledi Kipar. Izveštaj je takođe otkrio da su evropske obalne vode obično čistije od unutrašnjih voda.

Podeli: