Izvor: SEEbiz

Za vožnju liftom do vrha Ajfelovog tornja turisti trenutno moraju da izdvoje 29,40 evra, međutim, prema odluci gradske vlasti, cena će 17. juna porasti na 35,30 evra.

Gradsko veće Pariza je takođe podržalo dokapitalizaciju operatera Ajfelove kule Sete i smanjilo godišnju naknadu koju naplaćuje operateru za upravljanje jednom od najpoznatijih svetskih turističkih atrakcija.

Manji broj posetilaca tokom pandemije Covid-19, u kombinaciji sa naglo rastućim troškovima renoviranja, gurnuli su Setea duboko u minus, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Tokom pandemije, Ajfelova kula je zabeležila gubitak prihoda od oko 120 miliona evra u 2020. i 2021. godini, izračunali su. Prošle godine se broj posetilaca vratio na skoro šest miliona, nakon što je 2020. pao na samo 1,5 miliona.

Od kada je izgrađen za Svetsku izložbu 1889. godine, remek-delo arhitekte Gistava Ajfela je prefarbano 19 puta. U to vreme, Ajfel je preporučio da se toranj prefarba svakih sedam godina kako bi se izbegla neizbežna rđa. Međutim, gvozdena konstrukcija visoka 300 metara nije u potpunosti prefarbana od 2010. godine.

Podeli: