Izvor: TU Magazine

Stanovnici Ibice su pokrenuli masovne proteste protiv prekomernog turizma.

Kako navode tamošnji mediji, situacija je i više nego ozbiljna. Sve se urušava, medicinske sestre i policajci moraju da žive u automobilima i kamp-prikolicama jer su stanovi nedostupni ili preskupi, dok su svi medicinski zahvati i operacije odloženi jer lekari ne mogu da priušte život na ostrvu

Ibica je u poslednjim decenijama sve popularnija među turistima zbog svoje prijatne klime i zbog danonoćnog partijanja. Pored toga, ona pruža utočište i sve većem broju digitalnih nomada, koji su direktno uticali na porast cena i usluga. Pojavile su se dodatne poruke koje naglašavaju nedostatak pristupačnog smeštaja za domicilno stanovništvo koji se pripisuje masovnom turizmu. Mnogi se žale zbog porasta troškova iznajmljivanja smeštaja, jer se sve više nekretnina iznajmljuje isključivo turistima.

Svi poslovni objekti malih i srednjih preduzetnika preuređuju se i spremaju za prijem turista. To lokalno stanovništvo ostavlja bez posla i prihoda, a i bez mogućnosti da i sami nađu stanove za život. Njima se više ne produžavaju ugovori o najmu, pa su mnogi od njih prisiljeni da napuste višegodišnje poslove i lokacije na kojima su radili.

Ibica se prodaje kao prvoklasna destinacija, međutim, to ne može biti dalje od istine, navode aktivsti protiv prekomernog turizma. Na ostrvu nema dovoljno turističkih radnika koji bi pokrili sve potrebe turističke industrije. To je direktno u vezi i s kvalitetom usluga koje hotelijeri i destinacija pružaju turistima. Oni pozivaju vlasti da zbog svega toga ograniče broj kreveta, odnosno da smanje kapacitet i broj turista.

Meštani ne gaje animozitet prema turistima, oni su samo prezasićeni situacijom i nereagovanjem lokalnih vlasti. Zajednica samo želi da se uvede stambena regulativa koja bi rešavala ovakva pitanja. Svesni da zavise od turista, oni su spremni da se nađe način da svi budu zadovoljni. Međutim, za sada, turisti zaista nisu dobrodošli, i trudiće se da im bude što neprijatnije na odmoru.

Podeli: