Izvor: B92.net

Kada pomislimo na Italiju, pomislimo na blistavu obalu, šarene zgrade na samim liticama i večeru u prelepim restoranima na kaldrmisanim ulicama, sa omiljenim pićem u ruci.

Međutim, izgleda da Italijani nisu previše zadovoljni turističkom ljubavlju prema večeri na otvorenom.

Poslednjih godina, ugostiteljima širom Italije postalo je mnogo lakše da apliciraju za dozvole za otvaranje bašte, samim time je od 2021. godine izdato oko 180.000 privremenih licenci, prenosi Metro.

U glavnom gradu Italije, lokalci kažu da im je dosta restorana i kafića koji postavljaju stolove i stolice po ulicama, trgovima i na parkinig mestima.

Italijani se slažu da je sedenje za plastičnim stolovimaskandalozno, tvrdeći da suncobrani, stolovi i stolice na ulicama izazivaju ogromnu štetu građanima i ruše imidž gradova u očima stranih gostiju.

Količina prostora u Rimu koji zauzimaju restorani na otvorenom povećala se više od pet puta, sa 21.000 na 112.000 kvadratnih metara.

Stanovnici Milana takođe smatraju da su restorani na otvorenom ili sa baštama loša ideja. Ljudima koji žive u gradskom jezgru već decenijama smetaju turisti koji jedu i piju vani do kasno u noć, narušavajući komunalni red.

Ovaj elegantni grad je morao da uvede ograničenja u prodaji hrane na takvim mestima nakon ponoći. Sedenje na otvorenom takođe mora da bude završeno do 12:30 radnim danom, a najkasnije do 1:30 vikendom.

Ipak, na nivou cele države, još uvek nije doneta nikakva regulativa.

Podeli: