Izvor: Klix.ba

U drevnom hrtvaskom naselju Lubenice tokom zime žive samo dve osobe, a njegova lepota oduzima dah. Ovo naselje se nalazi na ostrvu Cres.

Nalazi se na visokoj klisuri nad morem, na zapadnoj obali Cresa, na 378 metara nadmorske visine. Staro je preko 4.000 godina.

"Kad se setim davnih dana, makar i upola ovakvih, kad sam se ja rodila. Bilo je lepo 1934. godine. Bilo je puno ljudi, oko 240 ih je ovde živelo", rekla je stanovnica Lubenica Marija Lovrečić za HRT.

Ovčarstvo, poljoprivreda i ribarstvo, nekad izvor egzistencije, danas se naziru tek u tragovima.

"Zimi smo samo nas dvoje, ali leti, kad krene turistička sezona, ljudi koji ovdje imaju imanja bave se turizmom pa nas je više", kazao je Dinko Mlacović za spomenuti medij. Obavijene zimskom tišinom, Lubenice su poput muzeja na otvorenom.

"Ulica i put su malo zeznuti, ali evo, stigli smo, lepo je, sviđa nam se jako. Plaža je prelepa, kao da smo na Maldivima", kažu izletnici.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je 2005. nominovalo Lubenice za upis na UNESCO-vu listu svetske baštine u Evropi.

Navedeno je da je ovo naselje na visokoj steni spojeno u okolni "humanizovani" krajolik tako što je izgrađeno od istog materijala, što ga čini gotovo potpunim spojem veštačkih i prirodnih elemenata, dok se prirodne lepote područja ogledaju u samom nazivu grada.

Podeli: