Izvor: RINA

U Srbiji ima dosta neotkrivenih mesta koja ne samo da su pogodna za kratko putovanje i odmor u prirodi, već i za zdravlje.

Podsećamo vas na dva mesta, jedno banjsko i jedno planinsko gde možete uživati, ali koje povoljno može uticati na organizam.

Planina Javor

Netaknuti i nedovoljno iskorišćen turistički biser smestio se kod Ivanjice, a to je planina Javor.

"Planina Javor, zbog svoje nadmorske visine od 1 520 m, važi za jednu od najlekovitijih u Srbiji. Ovde se nalazi „ruža vetrova“, koja pomaže hroničnim bolesnicima koji imaju problema sa respiratornim oboljenjima, bronhitisom, astmom. Boravak na Javoru pomaže i anemičnima, a utiče i na podizanje opšteg imuniteta", kažu za RINU u TO Ivanjica.

RINA

Ivanjički kraj je veoma atraktivan i poznat po prirodnim lepotama, a planina Javor na kojoj se nalazi hotel smeštena je u blizini velikih turističkih atrakcija poput kanjona Uvca, Sjenivičkog jezera i sela Štitkovo.

"Ovde vam sigurno neće biti dosadno. Ako želite da prošetate i raznovrsnost hotelske ponude dopunite još nekom zanimljivošću, na 13km od Kušića nalazi se etno selo Štitkovo. Ovo selo je pod zaštitom države. brvnare su s kraja 19. i početka 20. veka. Najstarija kuća je iz 1882. godine i svakako je interesantno obići je. Sjeničko jezero i popularni kanjon Uvca se nalaze na putu Javor-Sjenica. Za kanjon Uvca je čuo čitav svet, jer je stanište belogavog supa, jedno od retkih u Evropi. Moguće je organizovati izlet do Sjeničkog jezera, gde ćete biti u prilici da uživate u neverovatnim prizorima", dodaju u lokalnoj Turističkoj organizaciji.

Slatinska Banja

Na 17 kilometara od Čačka, kada se krene takozvanim starim putem za Kraljevo, podno duge planine Jelice nalazi se Slatinska banja, koja je zbog sumporvodonika proglašena za najbolju u Evropi, pa je porede čak i sa Karlovim Varima.
Ljudi iz čitave Jugoslavije nekada su dolazili u nju da se leče.

Dragan Pejović je vlasnik smeštaja u Slatinskoj banji. On  je oboleo od reume pre više od tri i i po decenije. Kaže, da se nije preselio u ovu oazu, sada u osmoj deceniji ne bi mogao da se kreće.

Naime, kada je ovde pronašao lek za svoje reumatske tegobe, kupio je plac i napravio smeštaj kako bi i drugima pomogao.

Podeli: