Izvor: TU Magazine

Najlepša divlja pešačka staza u Evropi ime je dobila zbog neverovatnih predela kroz koje prolazi, dok joj sve vreme društvo pravi beskrajni plavi Mediteran.

Staza ili Put bogova (Sentiero degli Dei) jeste najpoznatija planinarska staza na obali Amalfi u Italiji. Radi se o najslikovitijem delu italijanskog južnog poluostrva Sorento koje se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Sentiero degli Dei predstavlja jednu od najimpresivnijih staza za pešačenje duž obale u zemlji. Ova staza nije samo fizičko putovanje kroz predivnu prirodu već i duhovno iskustvo koje povezuje čoveka sa bogovima prema kojima i nosi ime.

Ova staza se proteže po brdima iznad mora povezujući mala mesta Bomerano i Nočele, i tu možete videti najidiličnije prizore na svetu. Tu su stara pitoma sela, magarci i konji, kamene kućice, stari manastiri, ali i meštani se odmaraju na suncu. Svaki korak pruža novi prizor, bilo da je to pogled na kristalno čisto more ili na čarobne krajolike sela duž obale.

Sentiero degli Dei je staza duga 6 kilometara i za šetnju će vam trebati dobrih par sati imajući na umu uspone koji vas čekaju, ali i odmorišta na kojima se možete okrepiti jer postoji dosta izvora sveže vode. Sem prirodnim lepotama, Staza bogova je oplemenjena i kulturnim nasleđem. Duž staze se susrećete sa starim crkvama, rustičnim kućama i ostacima antičkih građevina. Sve to podseća na bogatu istoriju ovih mesta i na vekovnu povezanost ljudi sa ovim prelepim krajevima.

Organizovane su brojne turističke ture i postoji mnogo vodiča koji vas mogu povesti u obilazak ove staze. Ona je kroz istoriju privlačila brojne umetnike koji su tu pronalazili odmor za dušu i inspiraciju. Najbolje je krenuti u šetnju rano, oko 5 ujutru, dok čitava obala spava, čekajući toplo sunce da je probudi. Staza nije samo put koji treba prepešačiti, to je put ka samospoznaji i povezanosti sa prirodom i istorijom.

Podeli: