Kipar je i ove godine, pored Grčke, jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje.

Pored privlačnih plaža, Kipar može da se pohvali bogatom istorijom i kulturom, ali i noćnim životom, zbog čega nudi brojne sadržaje za sve vrste turista.

Najlepše plaže na Kipru

Nissi je jedna od najpopularnijih plaža na čitavom ostrvu, a nalazi se u Aja Napi. Dobila je ime po malom ostrvu Nisi, koje se nalazi u blizini. 

"Čisto, zaklonjeno, plitko, odlično za mališane i nudi dosta opcija za vodene sportove i zaista dobre barove na plaži", napisao je jedan putnik na Trip Advisoru.

Fig Tree Bay je peščana plaža koja se nalazi u Portarasu u Paralimniju na jugoistoku Kipra, a ime je dobila po stablima smokava koja se nalaze u blizini obale. Ova plaža nudi brojne sadržaje i za porodice s decom i za ljubitelje avanture.

Trip Advisor ju je 2011. godine proglasio za treću najbolju plažu u Evropi.

Coral Bay ili Koralni zaliv se nalazi 11 km severno od grada Pafosa. Može da se pohvali čistom, mirnom i plitkom vodom, što ovu plažu čini popularnim mestom za kupanje, posebno među porodicama.

Makronissos je još jedna popularna plaža na Kipru u Aja Napi koju odlikuje kristalno čista voda. 

Konnos je živopisna plaža koju odlikuje toliko čista voda da možete videti morsko dno i morske zvezde u pesku na dnu.

Oleg_P/ Shutterstock

  

Najbolje lokacije za smeštaj na Kipru

Najbolje i najpopularnije lokacije smeštaja na Kipru su u Aja Napi, Larnaki, Limasolu i Protarasu. 

Aja Napa je dobar izbor za one koji traže živahan odmor. Posebno je popularna među mladima zbog bogatog noćnog života. Pored toga, ima i više od 20 plaža koje, uz dobar noćni provod, garantuju idealno letovanje za mlade.

Limasol je druga najpopularnija lokacija na Kipru posle Aja Nape. Idealna je destinacija za ljubitelje istorije, jer nudi brojne istorijske atrakcije, poput: zamka Kolosi, muzeja i drugih znamenitosti.

Limasol je veliki turistički centar, s dugim šetalištem u centru grada (Molos), pored samog mora. Uz obalu, levo i desno od centra, kilometrima se niže bezbroj hotela i turističkih naselja. Ovde ste u prilici da uživate u dugim plažama s pregršt fenomenalnih hotela i u starom delu grada gde lokalci igraju tavli i ispijaju kafu po ceo dan. Grad nudi veliki izbor prodavnica s raznovrsnom robom koje će zadovoljiti i one najizbirljivije.

Larnaka je još jedna popularna destinacija na Kipru, posebno zbog toga što se u njoj nalazi aerodrom koji je glavni i najprometniji na ostrvu.

Najbolje destinacije za porodice: Pernera, Limasol

Najbolje destinacije za parove: Protaras, Amathus Bay i Limasol

Najbolje destinacije za mlade: Aja Napa, Pafos

Shutterstock/Ruslan Harutyunov

Kada je najbolje vreme za posetu Kipru?

Najbolje vreme za posetu Kipru je naravno tokom letnjih meseci, u maju, junu, kao i u septembru i oktobru.

Tokom ovih meseci temperature su dovoljno tople za kupanje, ali ne i neprijatno vruće. Takođe, gužve su mnogo ređe, pa je lakše uživati u pesku, znamenitostima i aktivnostima.

U julu i avgustu su obično poprilične gužve u svim popularnim gradovima na ostrvu.

Sezona kupanja na Kipru

S obzirom na to da letnje temperature počinju i pre zvaničnog početka najtoplijeg doba u godini, Kipar takođe ima produženu sezonu s odgovarajućom temperaturom mora za kupanje već od maja pa sve do oktobra.

Zato slobodno odaberite Kipar kao destinaciju pre početka udarne letnje sezone ili nakon sezone.
  

Šta videti na Kipru? Popularni izleti i ture

Ukoliko letujete na Kipru, pored uživanja na plažama, morate da odvojite malo vremena i za popularne ture i izlete.

Savetujemo vam da obavezno posetite Nacionalni park Cape Greko koji se nalazi u blizini Protarasa, a odlikuju ga nestvarne prirodne lepote.

Treba da odvojite jedan da i za obilazak drevnog grada Salamine, koja se nalazi u blizini regije Aja Napa. Salamina datira još iz 11. veka p. n. e., a poseta ovom lokalitetu pružiće vam uvid u antičku kulturu i istoriju Kipra. Videćete drevne ruševine, hramove i druge značajne građevine.

Posetite i srednjovekovni grad Famagusti, koji se nalazi na na istočnoj obali Kipra.

Na Kipru ćete gotovo svuda biti okruženi drevnim iskopinama. U blizini Limasola nalaze se ruševine drevnog grada Amatusa.

Drevni hram Afrodite drugi je najvažniji na Kipru, odmah nakon Pafosa. Pafos je prostrano arheološko nalaziše zapadno od Kato Pafosa s kraja 4. veka p. n. e. Danas je jedna od neizostavnih destinacija koje se moraju obići ukoliko se nađete na Kipru. Ne treba zaobići ni neverovatnu Crkvu Svetog Lazara iz 9. veka.

Obavezno posetite i neopisivu Plavu lagunu do koje se dolazi brodovima, koji obično polaze iz Pafosa. Nemojte da propustite ni posetu Afroditinoj plaži.

Shutterstock/kirill_makarov

Gde je najbolji noćni život na Kipru?

Pored bogate istorije, brojnih znamenitosti i privlačnih obala, Kipar je izuzetno popularan među mladima i zbog bogatog noćnog života.
Aja Napa nudi neke od najluđih događaja i klubova koje možete pronaći na Kipru. To je ujedno i jedna od najpopularnijih destinacija za zabavu na celom Mediteranu. U Aja Napi se nalazi bezbroj barova, klubova i plaža, s neprestanim živahnim zabavama, kako danju, tako i noću.
  

Cene na Kipru: troškovi smeštaja, hrane, aktivnosti i transporta

Izdvajamo za vas i neke prosečne cene namirnica i troškova na Kipru

Atrakcije

Ulaz u muzeje: oko 2,5 evra

Ronjenje, četiri sata: oko 70 evra

Prevoz

Taksi: 1 km oko 1,70 evra/ dnevna tarifa, start oko 4 evra

Dnevna karta za autobus: oko 5 evra

Piće/hrana u restoranima

Pivo 2,50
Kafa 2
Koka-kola (0,33) 1,86
Voda (0,33) 0,83

Obrok u prosečnom restoranu 18 evra po osobi

Osnovne namirnice

Mleko 1,64
Hleb 1,86
Pirinač  2,35
Jaja (12) 3,53

Smeštaj

Cene aranžmana u agencijama za 7 dana kreću se od oko 600 evra po osobi. Na popularnim sajtovima za rezervaciju u sopstvenoj režiji noćenje za jednu osobu iznosi oko 70 evra.

Podeli: