Izvor: City Magazine

Ako još niste bili u Beloj Crkvi možda su ovi vreli dani idealan momenat da se rashladite u nekom od jezera ili da se okupate u reci Neri.

Svako od jezera poseduje neku svoju specifičnu čar; neko dolazi zbog skrivenih i mirnih plaža, neko radi provoda i dobre zabave, pecaroši zbog riba od "dva metra", surferi i jedriličari radi vetra za kojim večito čeznu...

Belocrkvanska jezera se nalaze na samo dva sata vožnje od Beograda, čineći ih idealnim mestom za brzi beg od gradske vreve. I ne samo to, smeštaj u domaćinstvima u okolini jezera je veoma jeftin, a postoji i mogućnost kampovanja za sve one koji vole bliski kontakt sa prirodom.

Grad jezera sa velikim potencijalom

Zbog sedam jezera, Belu Crkvu zovu grad jezera. Nastala su kao rezultat iskopavanja i eksploatacije šljunka početkom 20. veka, ali danas predstavljaju jednu od glavnih atrakcija opštine. Belocrkvanska jezera odlikuju se stabilnim obalama i niskim kolebanjem nivoa vode. Njihove morfometrijske i termičke osobine pogoduju razvoju raznih vidova turizma, kao što su rekreativni, izletnički, manifestacioni i sportski turizam. Takođe, bogatstvo ribljeg fonda i ornitofaune pruža veliki potencijal za razvoj ribolovnog i posmatranja ptica turizma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nature Photography 📸 (@ivana77._)

Biserna ogrlica Banata

Belocrkvanska jezera, po svojim karakteristikama, često nazivaju Bisernom ogrlicom Banata. Ona se naslanjaju na urbano područje Bele Crkve i upotpunjuju turističku ponudu Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara.

Među najpopularnijim jezerima su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara.

Ostala jezera, koja nisu urbanizovana, predstavljaju raj za ronioce i strastvene pecaroše, koji su u najvećem broju i posetioci ovih jezera.

Gradsko jezero – Oaza za sve generacije

Gradsko jezero se prostire duž leve strane puta za Kovin, uz zapadni obod Bele Crkve. Sa betonskom obalom na severnoj strani, restoranom i bungalovima, pruža raznolike mogućnosti za uživanje u prirodi i vodi.

Prosečna dubina jezera je 3 metra, a u toku maksimalnog vodostaja ne prelazi 6,5 metara.

Sa šljunkovitom plažom na jugoistočnom delu jezera, posetioci mogu uživati u plivanju, ronjenju i vaterpolu.

Tu su i auto-kamp, apartmani, restorani, kafići i prodaja suvenira. Uz obilje rekreativnih sadržaja, poput pešačke i trim staze, teniskih terena i dečijeg igrališta, neće vam biti dosadno.

Za ljubitelje ribolova, Gradsko jezero pruža mogućnost pecanja, dok spasilačka služba brine o bezbednosti kupača.

Vračevgajsko jezero

Nalazi se na udaljenosti od 200 metara od Gradskog jezera, duž regionalnog puta Bela Crkva – Kovin.

Vračevgajsko jezero privlači posetioce svojim mirnim ambijentom i mogućnostima za opuštanje. Sa prosečnom dubinom od oko 2 metra, nudi prijatno plivanje i uživanje na šljunkovitoj plaži. Na jugozapadnoj obali jezera se nalaze dva auto-kampa, restoran, bungalovi i zabavni sadržaji za najmlađe.

Ostrvo na jezeru je pravo mesto za opuštanje i sunčanje, sa uređenom plažom i kafe-barom. U blizini jezera se nalazi još jedna uređena plaža sa kompletnom infrastrukturom, od kafe-barova do odbojkaških terena na pesku.

Takođe, možete iznajmiti čamce i pedaline za vožnju po jezeru. Spasioci na vodi su obezbeđeni, pa se možete bezbedno prepustiti uživanju.

Podeli: