Izvor: B92.net/telegraph.co.uk

S obzirom na to da ekstremni toplotni talasi postaju normala, mediteranska klima uskoro može postati prepreka ugodnom odmoru, navodi britanski portal.

Telegraf, ugledni britanski portal, osvnuo se na činjenicu da promena letnjih temperatura i te kako i sada utiče na popularnost turističkih odredišta, a da će ekstremne vrućine i tropski talasi tek dovesti do toga da klima postane neugodna za ugodan odmor.

"Teško je poverovati, jer je trenutno se dešava suprotno. Za nekoliko nedelja, milioni britanskih porodica uživaće u toploti dok se iskrcavaju iz aviona u Palma de Majorci, Palermu i Pafosu. Ali upravo ova vrućina će jednog dana značiti kraj letnjih raspusta na Mediteranu. Poput Dubaija u avgustu, biće previše neprijatno za boravak", piše britanski Telegraf. 

Po svemu sudeći, ovo definitivno nije samo hipotetička pretpostavka, jer smo svi svedoci toga da temperature postaju nepodnošljive, i da nas svakodnevno očekuju toplotni talasi.

U prilog tome govori i činjenica da je Grčka zabeležila najraniji tropski talas, u Kataloniji se još u vreme Uskrsa upozoravalo da se racionalno troši voda zbog rekordne suše, dok je Sicilija još 2021. zabeležila temperature veće od 48 stepeni Celzijusa, a da ne govorimo o tome da su sicilijanski pansioni protekle nedelje odbijali turiste zbog nestašice vode.

Britanski časopis takođe ističe da je Evropa uvek doživljavala ovakve sezonske tropske talase, ali oni ranije nisu bili ni toliko drastični a ni toliko česti. Prema Copernicus Climate Change Service, najtoplijih deset godina zabeleženo od 2000. godine na ovamo.

Prošle godine, temperature širom Evrope bile su 1 stepen iznad proseka i dostigle preko 2 stepena iznad predindustrijskih nivoa.

"Čini se da bi ovo leto moglo da ima još rekordnih temperatura", rekla je za Telegraf Rosi Mamat, stručnjak za meteorologiju na Univerzitetu Reading.

Kako temperature budu rasle, najpre će "stradati" stanovnici južne Evrope.

Stopa smrtnosti od toplote u Evropi porasla je za 30 odsto od perioda 2003-12 do 2013-2022, prema izveštaju Lanceta.

Duža, toplija i suva leta takođe izazivaju suše, koje zauzvrat utiču na poljoprivredu i proizvodnju hrane, oštećenja infrastrukture i uništavanje staništa. Sredozemno more se zagreva brže od globalnog proseka, a predviđa se da će porasti i do metar do 2100. godine.

Odmarališta širom Alpa pretrpela su slabe snežne padavine poslednjih zima, a mnoga počinju da se okreću modelu letnjeg turizma. To znači više velness opcija, više turizma za posmatranje zvezda, više kulturnih festivala...

Takođe možemo očekivati da se sezona produži i obuhvati uskršnji raspust te da bi period od polovine maja i oktobra mogao popstati sve popularniji trenutak za odmor. 

Portparol Andronisa, koji ima šest hotela širom Santorinija i Parosa, navodi dodatni razlog za povećanje broja rezervacija u sezoni:

"Maj i septembar postaju prometniji od tradicionalnih letnjih meseci jula i avgusta za letnji odmor. Reputacija letnjih meseci kao veoma zauzetih dovela je do obrnutog trenda, gde sada vidimo najnižu popunjenost u mesecu avgustu tokom sezone."

Podeli: