Izvor: Grčka info

U Solunu su u toku veliki radovi na projektu Flyover, a vrše se na obilaznici oko Soluna (Periferiakos - Ring Road) i trajaće oko 4 godine, a možda i duže.

Kako poznatoj grupi Grčka info javljaju turisti koji stižu na more preko obilaznice oko Soluna, na samoj obilaznici nema većih zastoja.

Tamo gde su radovi i postoje dve trake za saobraćaj (umesto nekadašnje tri) prolazi se nešto manjom brzinom, ali uglavnom bez zaustavljanja.
 

I dalje se savetuje da prolaz preko obilaznice izbegavate u periodu špica, ujutru između 7h i 10:30h i popodne od 15h do 19h.
 

Subotom od 10:00h može biti zastoja u pravcu ka Halkidikiju jer mnogi Grci vikende koriste da se "spuste" do mora. Ako je subota dan vašeg dolaska u Grčku, pokušajte da u Solun stignete ranije.
 

Svakako, razloga za veću brigu nema jer postoje alternativni prolazi kroz Solun.

Gde se obavljaju radovi na obilaznici oko Soluna?

Radovi počinju negde kod bolnice Papageorgiou koja se nalazi na otprilike 87. kilometru od ulaska u Grčku (gledajući u pravcu Halkidikija), posle skretanja za Seres, Kavalu i Tasos. Završavaju oko 8 km dalje, neposredno pre tunela.


Usled radova moguće je da će turistima koji dolaze biti potrebno malo više strpljenja na ovom delu puta, posebno onima koji će letovati na Halkidikiju, ali i drugima koji planiraju da posete Solun tokom odmora.


Da li je bolje ići na obilaznicu (Ring Road) ili kroz centar Soluna?

Alternativa obilaznici oko Soluna, kao i nekada, je prolazak kroz industrijsku zonu i centar grada, ulicama Egnatia ili Nikis pored mora. Mnogi turisti  pišu grupi Grčka info da su i do sada na Halkidiki putovali isključivo kroz centar i upravo ulicom uz more pa veruju da to neće predstavljati veliki problem.


Dobra vest je to što je ulica Egnatia napokon raščišćena i u njoj nema više radova i sada su sve trake slobodne za vožnju. Takođe u ulicama Tsimiski i aveniji Nikis (koja se proteže uz more pored trga Aristotelous i Bele Kule) policija stalno dežura i zabranjuje zaustavljanje vozačima kako bi se saobraćaj brže odvijao.


Kako im kolege iz Grčke javljaju, za sada prolaz preko obilaznice treba izbegavati u periodu špica - ujutru između 7h i 10:30h i popodne od 15h do 19h. Iako je trenutno samo mali deo puta pod radovima to ne sprečava periodične kolone i zastoje koji izazivaju nervozu kod vozača.


Za oko četiri godine uz projekat Flyover, Solun će imati novi besplatni autoput, što će doprineti rešavanju saobraćajnog problema grada. Sadašnja solunska obilaznica Ring Road je dužine 31 km.


Flyover projekat će obezbediti bolju povezanost istočnog dela Soluna sa južnim delom, aerodromom, Egnatia autoputem i Halkidikijem.

Radiće se na rekonstrukciji i proširenjima postojećeg puta, a biće izgrađeno novih 13 km puta, 8 km uzdignutog autoputa, 9 petlji, 10 nadvožnjaka i tri nova tunela.

Podeli: