Počela je sezona letovanja, a ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete da putujete ovog leta možete da se odlučite za neku od tri destinacije za koje vam ne treba pasoš.

Sa ličnom kartom možete da letujete u Crnoj Gori, Albaniji i u Neumu u Bosni i Hercegovini.

Crna Gora

Crna Gora je već decenijama jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje među Srbima.

Bokokotorski zaliv sa šarmantnim primorskim gradovima poput Herceg Novog, Perasta, Kotora, Budve ili uzbudljiva Ada Bojana, samo su neke od opcija za letovanje u Crnoj Gori.

Shutterstock/xbrchx

U Crnu Goru možete da uđete sa ličnom kartom.

Albanija

Albanska rivijera je jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u Evropi, ali je i dalje veoma pristupačna.

Najjeftinija destinacija na albanskom primorju je Saranda, gde se noćenje sa doručkom može pronaći već za 23 evra.

Međutim, jedno od najpopularnijih letovališta, koje nazivaju i evropski Maldivi, jeste Ksamil gde se all inclusive smeštaj može naći za 58 evra.

Primorsko selo Dermi, koje odlikuju predivne plaže, smatra se takođe jednom od najjeftinijih destinacija u Evropi u 2024. godini.

U Albaniji se nalazi i plaža Pašćura (Pasqyra), poznata i kao "plaža ogledala"  koja je osvojila prvo mesto na listi plaža sa najplavljim morem na svetu. Udaljena je samo 13 minuta vožnje od Sarande na jugozapadu Albanije.

Shutterstock/upslim

Državljani Republike Srbije koji poseduju važeću putnu ispravu ili biometrijsku ličnu kartu mogu da uđu i borave u Albaniji bez vize 90 dana.

Deci koja ne poseduju lične karte, za prelazak administrativnih linija i putovanje preko KiM, potreban je Izvod iz matične knjige rođenih na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta, a za ulazak u Albaniju potreban im je pasoš.

Bosna i Hercegovina

Državljani Srbije mogu da ulaze na teritoriju Bosne i Hercegovine bez vize, sa ličnom kartom ili putnom ispravom, preko svih graničnih prelaza otvorenih za međunarodni saobraćaj. Međutim, maloletna lica su obavezna da putuju sa pasošem.

doryo205/Shutterstock

Neum, morska destinacija u Bosni i Hercegovini, za koju možda neki još uvek nisu čuli, postaje sve popularnija među turistima sa Balkana.

Nalazi se na 500 kilometara od Beograda, a važi za jednu od najjeftinijih destinacija u Evropi gde noćenje u hotelu sa četiri zvezdice u polupansionu  košta već od 40 evra. U julu i avgustu cene se kreću od 50 do 80 evra.

Podeli: