Izvor: Vijesti.me/Vuk Lajović

Zaštitni znak crnogorskog turizma možda će nakon pune tri godine primiti prve goste i raditi u punom kapacitetu.

Kompanija "Adriatic properties" prihvatila je predlog Vlade da stavi u stanje mirovanja arbitražni postupak pred Međunarodnim tribunalom u Londonu na tri meseca i da za to vreme otvori elitno letovalište.

Dogovor je, kako je "Vijestima" potvrđeno iz više izvora, da u ta tri meseca dve strane pregovorima reše sve međusobne probleme koje imaju i sporazumno izađu iz arbitražnog postupka.

Iako je zakupac odmah prihvatio predlog Vlade, te je kao rok određen 30. maj da zajedno obaveste Arbitražu da se na tri meseca postupak obustavi, na poruke zakupca, kako je "Vijestima" rečeno, iz Vlade nema odgovora.

Ukoliko rok bude probijen, odnosno ukoliko do 30. maja ne obaveste Arbitražu, postupak neće moći da bude stavljen u mirovanje, što bi ujedno značilo da će katanac na popularnom Svetom Stefanu stajati i četvrto leto zaredom.

Grad-hotel je bio otvoren samo za organizovane ture posetilaca, kada je karta za ulazak na ostrvo koštala 25 evra po osobi.

Ugostiteljski objekti i poslovni prostori na prilazu gradu-hotelu takođe nisu radili.

Postoji veliko nezadovoljstvo meštana zato što četvrto leto grad-hotel "Sveti Stefan" dočekuje pod katancem, što je bilo  jasno na velikom protestu koji je krajem marta organizovan ispred metalne kapije na samom ulazu u grad.

Meštani su tada upozorili da ako do 15. juna grad-hotel ne bude otvoren, ne isključuju mogućnost blokade kompletnog mesta.

Meštani su tada zatražili od Vlade da, ukoliko zakupac nastavi da krši ugovor, raskine taj aranžman i grad-hotel vrati pod okrilje države.

Pred Međunarodnim arbitražnim sudom vodi se spor koji je "Adriatic properties" pokrenuo zahtevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona evra. Tužbom su uzvratile i državne kompanije.

Podeli: