Utorak, 23.02.2010.

06:20

Zgrade u stilu secesije 'koče' Suboticu

Izvor: B92

Zgrade u stilu secesije 'koèe' Suboticu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

NikolaS

pre 14 godina

Sta se cudite, pa u Beogradu je isto. Ja ne znam da li ovi likovi na arhitektonskom fakultetu uce renesansu, barok, romantizam ili samo space shuttle stil gradnje pa izgradise ona rugla od yu biznis centra. Al ajde ta zgrada na novom Bg pa i nekako ali novo staklence preko puta skupstine, ono staklence preko puta narodnog pozorista ili jos gore, ono pored njega. Srusite i Narodni muzej pa tu podignite nesto kao zgradu pinka. Ja ne znam gde su se te arhitekte po gradskoj upravi skolovale, ali mislim da bi kadrove za takve funkcije trebali da skolujemo iskljucivo u Parizu, Pragu ili Rimu. Da vide kako je grad uredjen po oblastima. Zna se tacno gde se prave staklenca i space shuttlovi. Ovi po Subotici verovatno ista grupa ljudi. Razumeju se u arhitekturu kao Marko Kraljevic u kompjutere. Samo steta sto takvi likovi odlucuju o tome i niko posle ne odgovara.

BojanNS

pre 14 godina

Jedino se u Srbiji ovakve zgrade ne cuvaju, da ne pominjem kada izgrade neku ultra modernu, a najcesce i ruznu zgradu u delu grada gde su sve stare kuce.

Djukastofitjuka

pre 14 godina

Treba samo gradonacelniku lepo objasniti da "secesija" nije samo ono sto se dogodilo sa rodnim mu Kosovom. Razumljivo je da je vrlo osetljiv po pitanju secesije.

Samo mu treba skrenuti paznju da je ovde rec o umetnickom pokretu, stilu gradnje.

Pa nije ni on budala, shvatice.

STeve

pre 14 godina

Pa ne znam. Nemam poverenja u lokalnu vlast otkad nam srusise staro pozoriste (koje se de facto moglo renovirati za mnogo manje para nego sto je previdjeno za izgradnju novog - 25 mil evra (!!!) ). i sada na mestu starog pozorista u samom centru grada raste jedna betonska grdosija. Plasi me na sta ce grad da nam lici ukoliko lokalna vlast nastavi da drpa pare na racun izgleda naseg grada... :(

S2S

pre 14 godina

I treba! Sve što je iole vredno sravniti sa zemljom i sazidati stambene zgrade sa očajnim stanovima od kojih će neko moći imati novčane koristi ili, još bolje, ostaviti prazno pa da se širi ambrozija koje, inače, uopšte nema na praznim "gradilištima" i generalno celoj Subotici!
Gradska kuća?! Pfff, kome to treba?! Prodati nekom lokalnom biznismenu da od nje napravi neku betonsku skalameriju pa da ima neke koristi od nje.
Isto i sa spomenicima! Porušiti i postaviti trafike umesto njih da bi opština dobijala novac od najma zemljišta! Ionako niko nema pojma ko su bili Car Jovan Nenad i Ivan Sarić.
A saobraćaj?! Pa sasvim lepo funkcioniše i uslovi su odlični. Zaobilaznica (Y krak)?! Zašto?! Može teretni saobraćaj da ide i dalje kroz centar, šta smeta?! Onima iz Zagrebačke ulice ako se ne sviđa neka se sele.
Industrija u Subotici?! Radi savršeno i punim kapacitetom a broj nezaposlenih nije tačan.
Uffff....

Slacemo decu u inostranstvo po malo istorije?

pre 14 godina

SRAMOTA! To sto imamo nehajnu i bahatu vlast i nehajne i bahate korisnike tih objekata ne znaci da smemo da unistavamo istorijsko i kulturno nasledje!

Ranko

pre 14 godina

Čovek koji je nestručnom adaptacijom uništio kuću koja je bila pod zaštitom treba da ide u zatvor, a ne da mu se daje dozvola da na tome još i zaradi...

Petar Jovanović

pre 14 godina

Nisu jedanput primetili ljudi iz sveta da njihovi gradovi Rim, Pariz, London i sl. ne bi ličili ninašta i da ništa ne bi ni imali da su postupali kao srpske vlasti koje ruše sve što je bilo pre njih i smatraju da istorija počinje od trenutka kada su oni zaseli u fotelje.

One koji ovo prdlažu treba obesiti na somborskom trgu.

Lazar

pre 14 godina

E vala preterase ga. Zbog tih starih zgrada i vredi doci u Suboticu. Da nema tih zgrada Subotica bi bila nalik bilo kom gradu u Srbiji. Neka sruse i Gradsku kucu i na njenom mestu naprave trzni centar!

janos

pre 14 godina

Smrdi na korupciju.kao fol, u celoj Subotici nema ni jednog praznog placa na kojem mogu da se grade visespratnice (koje predstavljaju razvoj grada?Da?) pa bas moraju 3 spomenika kulture da se ruse.A zasto niko ne obaveze vlasnika bioskopa Zvezda da popravi to sto je unistio, i zasto ga niko ne kazni zato sto je unistio ono sto je zakonom zasticeno?Cemu onda zakon?

ivana dulic

pre 14 godina

Rusenje ovih kuca, neprocenljive vrednosti je samo jos jedan u nizu poteza gradske vlasti u nekoliko zadnjih godina koja uziva u razaranju. To je osveta urbanom, evropskom...To su kompleksi koji neke teraju da zive u visespratnicama u centru grada. ....Ovaj potez je jedan u nizu kojim unistavaju, zatiru sve sto podseca na grad, na proslost, na razlicitost!
Ko je zainteresovani investitor? DG nekretnine?
A Suboticani cute.
I sve se to sad desava kad je onaj ko je zaduzen za gradnju suboticanin - ministar za gradnju (doduse socijalnih stanova) a drzavna sekretarka min kulture za zastitu spomenika kulture. Svaka im cast!

ivan

pre 14 godina

Sad vec 90 godina vladavine sto drzave SHS sto Jugoslavie ,sad Srbije, u Subotici nije ostavio ni jednu gradjevinu vrednu spomena.
Subotica ovih dana puna smeca ,sva iskrabana od grafita,puna sivih ljudi,korumpiranih politicara,propalih firmi,polako postaje zaista deo Srbije!

Janos

pre 14 godina

Ako sam dobro shvatio privatnik je svoju zgradu koji je pod "zaštitom" upropastio dogradnjom ne snosi nikakve posledice!! Dogradio da bi se napravio prodavnica.
Sada hoće za dobre pare prodati zgradu zbog dobre lokacije, ajmo da mu omogućimo i to.

Umesto da lepo nateraju tog privatnog lica da vrati u prvobitno stanje ovu prelepu zgradu u centru grada, sada hoće da mu se dozvoli i rušenje istog!?

Bravo

Umesto da se daju pare za očuvanje ovih po izgledu lepih zgrada mi ih rušimo i pravimo neke grdosije od betona i stakla koji su po meni mnogo ružni.

Očigledno ovi pametnjakoviću u Opštini nisu proputovali malo dalje da vide kako ostali očuvaju ono lepo što je ostalo iz prošlosti i da to ponosno pokazuju strancima i privlače time turiste.

subotincanka

pre 14 godina

slazem se sa prethodnim komentarom!
pa ovo je strasno!
subotica je najlepsi grad u srbiji,i treba sacuvati sve lepo sto imamo!
inace,je upravo zivim u ovoj petospratnici,koja se i vidi na slici..i jasno i glasno mogu da izjavim da nisu ove stare kuce sto "naruzuju izgled citave ulice" nego upravo ova moja zgrada..i ne fale nam jos petospratnice u ovu ulicu,,ni blizu samog centra subotice!!
secesija cini veliki deo subotice,prelepe zgrade,,iako su neke od njih neuredjene,,treba ih cuvati,,renovirati,narocito kada "se smatraju najstarijim objektima u stilu secesije na tlu Srbije"!!
samo gledajmo sta se desilo sa nasem pozoristem,,ne bi trebali dopustiti da se isto desi i sa celim gradom!!
pozdrav iz (jos) prelepe subotice!!

Suboticanka

pre 14 godina

Odluka o rusenju starih zdanja je van sveke pameti i ocigledno je da je to postao, prosto, trend kada je grad Subotica u pitanju. Najpre je na osnovu misljenje "strucnjaka" sruseno velelepno zdanje Narodnog pozorista, inace zgrada koja je predstavljala simbol Subotice. Na istom mestu se gradi novo koje vise podseca na betonsku kocku, a da pri tom ne spominjemo da je to megalomanski projekat koji treba da se odvija u nekoliko faza izgradnje, a sredstva naravno, nisu obezbedjena. Sto se tice novogradnje, tzv. spratnica, na delu je gradjevinska mafija koja u sprezi sa ljudima iz strukture gradske vlasti gradi objekte za koje cak nemaju ni odgovarajuce dozvole, stanovi i poslovni prostori se onda prodaju u fazi izgradnje,a novi vlasnici muku muce kada na red dodje etaziranje. Kao primer se moze navesti "slucaj Panongrad" i pkojni G-din Franciskovic koji je bio poznati gradjevinski izvodjac. Jedna stambeno-poslovna zgrada u centru koju je gradila njegova firma je stavljena pod hipoteku,a da vlasnici to nisu znali jer su nekretnine kupovali mahom dok je objekat jos bio u fazi izgradnje, so znaci da nije bio uknjizen. Kako je firma bankrotirala nakon smrti vlasnika, ispostavilo se da i pomenuti stanovi ulaze u stecajnu masu od koje treba da se naplate poverioci.Vlasnici stanova sada moraju da dokazuju na sudu pravo svojine, da se sude i tuze sa ko zna kime. Dodala bih jos, da objekti koji se grade, uglavnom su loseg kvaliteta, zadovoljavaju samo u estetskom pogledu jer predstavljaju "poslednji krik mode". Sa druge strane, sve ono sto je staro se nipodastava jer "neko" ovde zastupa drugaciju filozofiju. Trebamo se zapitati zasto Grci ili Italijani na primer, restauriraju njihove crkve, zgrade, ostatke raznih hramova i slicno i prave od toga turisticu atrakciju?!

secesionista

pre 14 godina

Ne, ne i ne! Subotica je daleko najlepsi grad u ovoj drzavi koji pri tom nije infrastrukturno obogaljen. Srusiti zgrade iz XIX veka da bi saobracaj bio prometniji nema veze sa pamecu. Subotica ima srecu da u njoj ne vlada saobracajni haos da bi tako nesto bilo neophodno. Suboticani cuvajte lepotu i tradiciju Vaseg grada i puno pozdrava iz po svemu upropascenog Novog Sada.

nemanja s.

pre 14 godina

Ma šta će nama arhitektura! Secesija, barok, klasicizam. Kome je do toga nek ide u Prag, Beč... Na tom mestu ćemo da izgradimo betonske zgrade sa puno garsonjera i jednosobnih stanova koje će sirotinja da kupi za besmisleno veliki novac i da otplaćuju kredite dok su živi!

secesionista

pre 14 godina

Ne, ne i ne! Subotica je daleko najlepsi grad u ovoj drzavi koji pri tom nije infrastrukturno obogaljen. Srusiti zgrade iz XIX veka da bi saobracaj bio prometniji nema veze sa pamecu. Subotica ima srecu da u njoj ne vlada saobracajni haos da bi tako nesto bilo neophodno. Suboticani cuvajte lepotu i tradiciju Vaseg grada i puno pozdrava iz po svemu upropascenog Novog Sada.

ivan

pre 14 godina

Sad vec 90 godina vladavine sto drzave SHS sto Jugoslavie ,sad Srbije, u Subotici nije ostavio ni jednu gradjevinu vrednu spomena.
Subotica ovih dana puna smeca ,sva iskrabana od grafita,puna sivih ljudi,korumpiranih politicara,propalih firmi,polako postaje zaista deo Srbije!

ivana dulic

pre 14 godina

Rusenje ovih kuca, neprocenljive vrednosti je samo jos jedan u nizu poteza gradske vlasti u nekoliko zadnjih godina koja uziva u razaranju. To je osveta urbanom, evropskom...To su kompleksi koji neke teraju da zive u visespratnicama u centru grada. ....Ovaj potez je jedan u nizu kojim unistavaju, zatiru sve sto podseca na grad, na proslost, na razlicitost!
Ko je zainteresovani investitor? DG nekretnine?
A Suboticani cute.
I sve se to sad desava kad je onaj ko je zaduzen za gradnju suboticanin - ministar za gradnju (doduse socijalnih stanova) a drzavna sekretarka min kulture za zastitu spomenika kulture. Svaka im cast!

Ranko

pre 14 godina

Čovek koji je nestručnom adaptacijom uništio kuću koja je bila pod zaštitom treba da ide u zatvor, a ne da mu se daje dozvola da na tome još i zaradi...

nemanja s.

pre 14 godina

Ma šta će nama arhitektura! Secesija, barok, klasicizam. Kome je do toga nek ide u Prag, Beč... Na tom mestu ćemo da izgradimo betonske zgrade sa puno garsonjera i jednosobnih stanova koje će sirotinja da kupi za besmisleno veliki novac i da otplaćuju kredite dok su živi!

Lazar

pre 14 godina

E vala preterase ga. Zbog tih starih zgrada i vredi doci u Suboticu. Da nema tih zgrada Subotica bi bila nalik bilo kom gradu u Srbiji. Neka sruse i Gradsku kucu i na njenom mestu naprave trzni centar!

subotincanka

pre 14 godina

slazem se sa prethodnim komentarom!
pa ovo je strasno!
subotica je najlepsi grad u srbiji,i treba sacuvati sve lepo sto imamo!
inace,je upravo zivim u ovoj petospratnici,koja se i vidi na slici..i jasno i glasno mogu da izjavim da nisu ove stare kuce sto "naruzuju izgled citave ulice" nego upravo ova moja zgrada..i ne fale nam jos petospratnice u ovu ulicu,,ni blizu samog centra subotice!!
secesija cini veliki deo subotice,prelepe zgrade,,iako su neke od njih neuredjene,,treba ih cuvati,,renovirati,narocito kada "se smatraju najstarijim objektima u stilu secesije na tlu Srbije"!!
samo gledajmo sta se desilo sa nasem pozoristem,,ne bi trebali dopustiti da se isto desi i sa celim gradom!!
pozdrav iz (jos) prelepe subotice!!

Petar Jovanović

pre 14 godina

Nisu jedanput primetili ljudi iz sveta da njihovi gradovi Rim, Pariz, London i sl. ne bi ličili ninašta i da ništa ne bi ni imali da su postupali kao srpske vlasti koje ruše sve što je bilo pre njih i smatraju da istorija počinje od trenutka kada su oni zaseli u fotelje.

One koji ovo prdlažu treba obesiti na somborskom trgu.

Suboticanka

pre 14 godina

Odluka o rusenju starih zdanja je van sveke pameti i ocigledno je da je to postao, prosto, trend kada je grad Subotica u pitanju. Najpre je na osnovu misljenje "strucnjaka" sruseno velelepno zdanje Narodnog pozorista, inace zgrada koja je predstavljala simbol Subotice. Na istom mestu se gradi novo koje vise podseca na betonsku kocku, a da pri tom ne spominjemo da je to megalomanski projekat koji treba da se odvija u nekoliko faza izgradnje, a sredstva naravno, nisu obezbedjena. Sto se tice novogradnje, tzv. spratnica, na delu je gradjevinska mafija koja u sprezi sa ljudima iz strukture gradske vlasti gradi objekte za koje cak nemaju ni odgovarajuce dozvole, stanovi i poslovni prostori se onda prodaju u fazi izgradnje,a novi vlasnici muku muce kada na red dodje etaziranje. Kao primer se moze navesti "slucaj Panongrad" i pkojni G-din Franciskovic koji je bio poznati gradjevinski izvodjac. Jedna stambeno-poslovna zgrada u centru koju je gradila njegova firma je stavljena pod hipoteku,a da vlasnici to nisu znali jer su nekretnine kupovali mahom dok je objekat jos bio u fazi izgradnje, so znaci da nije bio uknjizen. Kako je firma bankrotirala nakon smrti vlasnika, ispostavilo se da i pomenuti stanovi ulaze u stecajnu masu od koje treba da se naplate poverioci.Vlasnici stanova sada moraju da dokazuju na sudu pravo svojine, da se sude i tuze sa ko zna kime. Dodala bih jos, da objekti koji se grade, uglavnom su loseg kvaliteta, zadovoljavaju samo u estetskom pogledu jer predstavljaju "poslednji krik mode". Sa druge strane, sve ono sto je staro se nipodastava jer "neko" ovde zastupa drugaciju filozofiju. Trebamo se zapitati zasto Grci ili Italijani na primer, restauriraju njihove crkve, zgrade, ostatke raznih hramova i slicno i prave od toga turisticu atrakciju?!

Janos

pre 14 godina

Ako sam dobro shvatio privatnik je svoju zgradu koji je pod "zaštitom" upropastio dogradnjom ne snosi nikakve posledice!! Dogradio da bi se napravio prodavnica.
Sada hoće za dobre pare prodati zgradu zbog dobre lokacije, ajmo da mu omogućimo i to.

Umesto da lepo nateraju tog privatnog lica da vrati u prvobitno stanje ovu prelepu zgradu u centru grada, sada hoće da mu se dozvoli i rušenje istog!?

Bravo

Umesto da se daju pare za očuvanje ovih po izgledu lepih zgrada mi ih rušimo i pravimo neke grdosije od betona i stakla koji su po meni mnogo ružni.

Očigledno ovi pametnjakoviću u Opštini nisu proputovali malo dalje da vide kako ostali očuvaju ono lepo što je ostalo iz prošlosti i da to ponosno pokazuju strancima i privlače time turiste.

janos

pre 14 godina

Smrdi na korupciju.kao fol, u celoj Subotici nema ni jednog praznog placa na kojem mogu da se grade visespratnice (koje predstavljaju razvoj grada?Da?) pa bas moraju 3 spomenika kulture da se ruse.A zasto niko ne obaveze vlasnika bioskopa Zvezda da popravi to sto je unistio, i zasto ga niko ne kazni zato sto je unistio ono sto je zakonom zasticeno?Cemu onda zakon?

Slacemo decu u inostranstvo po malo istorije?

pre 14 godina

SRAMOTA! To sto imamo nehajnu i bahatu vlast i nehajne i bahate korisnike tih objekata ne znaci da smemo da unistavamo istorijsko i kulturno nasledje!

S2S

pre 14 godina

I treba! Sve što je iole vredno sravniti sa zemljom i sazidati stambene zgrade sa očajnim stanovima od kojih će neko moći imati novčane koristi ili, još bolje, ostaviti prazno pa da se širi ambrozija koje, inače, uopšte nema na praznim "gradilištima" i generalno celoj Subotici!
Gradska kuća?! Pfff, kome to treba?! Prodati nekom lokalnom biznismenu da od nje napravi neku betonsku skalameriju pa da ima neke koristi od nje.
Isto i sa spomenicima! Porušiti i postaviti trafike umesto njih da bi opština dobijala novac od najma zemljišta! Ionako niko nema pojma ko su bili Car Jovan Nenad i Ivan Sarić.
A saobraćaj?! Pa sasvim lepo funkcioniše i uslovi su odlični. Zaobilaznica (Y krak)?! Zašto?! Može teretni saobraćaj da ide i dalje kroz centar, šta smeta?! Onima iz Zagrebačke ulice ako se ne sviđa neka se sele.
Industrija u Subotici?! Radi savršeno i punim kapacitetom a broj nezaposlenih nije tačan.
Uffff....

Djukastofitjuka

pre 14 godina

Treba samo gradonacelniku lepo objasniti da "secesija" nije samo ono sto se dogodilo sa rodnim mu Kosovom. Razumljivo je da je vrlo osetljiv po pitanju secesije.

Samo mu treba skrenuti paznju da je ovde rec o umetnickom pokretu, stilu gradnje.

Pa nije ni on budala, shvatice.

BojanNS

pre 14 godina

Jedino se u Srbiji ovakve zgrade ne cuvaju, da ne pominjem kada izgrade neku ultra modernu, a najcesce i ruznu zgradu u delu grada gde su sve stare kuce.

STeve

pre 14 godina

Pa ne znam. Nemam poverenja u lokalnu vlast otkad nam srusise staro pozoriste (koje se de facto moglo renovirati za mnogo manje para nego sto je previdjeno za izgradnju novog - 25 mil evra (!!!) ). i sada na mestu starog pozorista u samom centru grada raste jedna betonska grdosija. Plasi me na sta ce grad da nam lici ukoliko lokalna vlast nastavi da drpa pare na racun izgleda naseg grada... :(

NikolaS

pre 14 godina

Sta se cudite, pa u Beogradu je isto. Ja ne znam da li ovi likovi na arhitektonskom fakultetu uce renesansu, barok, romantizam ili samo space shuttle stil gradnje pa izgradise ona rugla od yu biznis centra. Al ajde ta zgrada na novom Bg pa i nekako ali novo staklence preko puta skupstine, ono staklence preko puta narodnog pozorista ili jos gore, ono pored njega. Srusite i Narodni muzej pa tu podignite nesto kao zgradu pinka. Ja ne znam gde su se te arhitekte po gradskoj upravi skolovale, ali mislim da bi kadrove za takve funkcije trebali da skolujemo iskljucivo u Parizu, Pragu ili Rimu. Da vide kako je grad uredjen po oblastima. Zna se tacno gde se prave staklenca i space shuttlovi. Ovi po Subotici verovatno ista grupa ljudi. Razumeju se u arhitekturu kao Marko Kraljevic u kompjutere. Samo steta sto takvi likovi odlucuju o tome i niko posle ne odgovara.

secesionista

pre 14 godina

Ne, ne i ne! Subotica je daleko najlepsi grad u ovoj drzavi koji pri tom nije infrastrukturno obogaljen. Srusiti zgrade iz XIX veka da bi saobracaj bio prometniji nema veze sa pamecu. Subotica ima srecu da u njoj ne vlada saobracajni haos da bi tako nesto bilo neophodno. Suboticani cuvajte lepotu i tradiciju Vaseg grada i puno pozdrava iz po svemu upropascenog Novog Sada.

ivan

pre 14 godina

Sad vec 90 godina vladavine sto drzave SHS sto Jugoslavie ,sad Srbije, u Subotici nije ostavio ni jednu gradjevinu vrednu spomena.
Subotica ovih dana puna smeca ,sva iskrabana od grafita,puna sivih ljudi,korumpiranih politicara,propalih firmi,polako postaje zaista deo Srbije!

nemanja s.

pre 14 godina

Ma šta će nama arhitektura! Secesija, barok, klasicizam. Kome je do toga nek ide u Prag, Beč... Na tom mestu ćemo da izgradimo betonske zgrade sa puno garsonjera i jednosobnih stanova koje će sirotinja da kupi za besmisleno veliki novac i da otplaćuju kredite dok su živi!

Janos

pre 14 godina

Ako sam dobro shvatio privatnik je svoju zgradu koji je pod "zaštitom" upropastio dogradnjom ne snosi nikakve posledice!! Dogradio da bi se napravio prodavnica.
Sada hoće za dobre pare prodati zgradu zbog dobre lokacije, ajmo da mu omogućimo i to.

Umesto da lepo nateraju tog privatnog lica da vrati u prvobitno stanje ovu prelepu zgradu u centru grada, sada hoće da mu se dozvoli i rušenje istog!?

Bravo

Umesto da se daju pare za očuvanje ovih po izgledu lepih zgrada mi ih rušimo i pravimo neke grdosije od betona i stakla koji su po meni mnogo ružni.

Očigledno ovi pametnjakoviću u Opštini nisu proputovali malo dalje da vide kako ostali očuvaju ono lepo što je ostalo iz prošlosti i da to ponosno pokazuju strancima i privlače time turiste.

Suboticanka

pre 14 godina

Odluka o rusenju starih zdanja je van sveke pameti i ocigledno je da je to postao, prosto, trend kada je grad Subotica u pitanju. Najpre je na osnovu misljenje "strucnjaka" sruseno velelepno zdanje Narodnog pozorista, inace zgrada koja je predstavljala simbol Subotice. Na istom mestu se gradi novo koje vise podseca na betonsku kocku, a da pri tom ne spominjemo da je to megalomanski projekat koji treba da se odvija u nekoliko faza izgradnje, a sredstva naravno, nisu obezbedjena. Sto se tice novogradnje, tzv. spratnica, na delu je gradjevinska mafija koja u sprezi sa ljudima iz strukture gradske vlasti gradi objekte za koje cak nemaju ni odgovarajuce dozvole, stanovi i poslovni prostori se onda prodaju u fazi izgradnje,a novi vlasnici muku muce kada na red dodje etaziranje. Kao primer se moze navesti "slucaj Panongrad" i pkojni G-din Franciskovic koji je bio poznati gradjevinski izvodjac. Jedna stambeno-poslovna zgrada u centru koju je gradila njegova firma je stavljena pod hipoteku,a da vlasnici to nisu znali jer su nekretnine kupovali mahom dok je objekat jos bio u fazi izgradnje, so znaci da nije bio uknjizen. Kako je firma bankrotirala nakon smrti vlasnika, ispostavilo se da i pomenuti stanovi ulaze u stecajnu masu od koje treba da se naplate poverioci.Vlasnici stanova sada moraju da dokazuju na sudu pravo svojine, da se sude i tuze sa ko zna kime. Dodala bih jos, da objekti koji se grade, uglavnom su loseg kvaliteta, zadovoljavaju samo u estetskom pogledu jer predstavljaju "poslednji krik mode". Sa druge strane, sve ono sto je staro se nipodastava jer "neko" ovde zastupa drugaciju filozofiju. Trebamo se zapitati zasto Grci ili Italijani na primer, restauriraju njihove crkve, zgrade, ostatke raznih hramova i slicno i prave od toga turisticu atrakciju?!

subotincanka

pre 14 godina

slazem se sa prethodnim komentarom!
pa ovo je strasno!
subotica je najlepsi grad u srbiji,i treba sacuvati sve lepo sto imamo!
inace,je upravo zivim u ovoj petospratnici,koja se i vidi na slici..i jasno i glasno mogu da izjavim da nisu ove stare kuce sto "naruzuju izgled citave ulice" nego upravo ova moja zgrada..i ne fale nam jos petospratnice u ovu ulicu,,ni blizu samog centra subotice!!
secesija cini veliki deo subotice,prelepe zgrade,,iako su neke od njih neuredjene,,treba ih cuvati,,renovirati,narocito kada "se smatraju najstarijim objektima u stilu secesije na tlu Srbije"!!
samo gledajmo sta se desilo sa nasem pozoristem,,ne bi trebali dopustiti da se isto desi i sa celim gradom!!
pozdrav iz (jos) prelepe subotice!!

ivana dulic

pre 14 godina

Rusenje ovih kuca, neprocenljive vrednosti je samo jos jedan u nizu poteza gradske vlasti u nekoliko zadnjih godina koja uziva u razaranju. To je osveta urbanom, evropskom...To su kompleksi koji neke teraju da zive u visespratnicama u centru grada. ....Ovaj potez je jedan u nizu kojim unistavaju, zatiru sve sto podseca na grad, na proslost, na razlicitost!
Ko je zainteresovani investitor? DG nekretnine?
A Suboticani cute.
I sve se to sad desava kad je onaj ko je zaduzen za gradnju suboticanin - ministar za gradnju (doduse socijalnih stanova) a drzavna sekretarka min kulture za zastitu spomenika kulture. Svaka im cast!

janos

pre 14 godina

Smrdi na korupciju.kao fol, u celoj Subotici nema ni jednog praznog placa na kojem mogu da se grade visespratnice (koje predstavljaju razvoj grada?Da?) pa bas moraju 3 spomenika kulture da se ruse.A zasto niko ne obaveze vlasnika bioskopa Zvezda da popravi to sto je unistio, i zasto ga niko ne kazni zato sto je unistio ono sto je zakonom zasticeno?Cemu onda zakon?

Lazar

pre 14 godina

E vala preterase ga. Zbog tih starih zgrada i vredi doci u Suboticu. Da nema tih zgrada Subotica bi bila nalik bilo kom gradu u Srbiji. Neka sruse i Gradsku kucu i na njenom mestu naprave trzni centar!

Ranko

pre 14 godina

Čovek koji je nestručnom adaptacijom uništio kuću koja je bila pod zaštitom treba da ide u zatvor, a ne da mu se daje dozvola da na tome još i zaradi...

Petar Jovanović

pre 14 godina

Nisu jedanput primetili ljudi iz sveta da njihovi gradovi Rim, Pariz, London i sl. ne bi ličili ninašta i da ništa ne bi ni imali da su postupali kao srpske vlasti koje ruše sve što je bilo pre njih i smatraju da istorija počinje od trenutka kada su oni zaseli u fotelje.

One koji ovo prdlažu treba obesiti na somborskom trgu.

Slacemo decu u inostranstvo po malo istorije?

pre 14 godina

SRAMOTA! To sto imamo nehajnu i bahatu vlast i nehajne i bahate korisnike tih objekata ne znaci da smemo da unistavamo istorijsko i kulturno nasledje!

STeve

pre 14 godina

Pa ne znam. Nemam poverenja u lokalnu vlast otkad nam srusise staro pozoriste (koje se de facto moglo renovirati za mnogo manje para nego sto je previdjeno za izgradnju novog - 25 mil evra (!!!) ). i sada na mestu starog pozorista u samom centru grada raste jedna betonska grdosija. Plasi me na sta ce grad da nam lici ukoliko lokalna vlast nastavi da drpa pare na racun izgleda naseg grada... :(

S2S

pre 14 godina

I treba! Sve što je iole vredno sravniti sa zemljom i sazidati stambene zgrade sa očajnim stanovima od kojih će neko moći imati novčane koristi ili, još bolje, ostaviti prazno pa da se širi ambrozija koje, inače, uopšte nema na praznim "gradilištima" i generalno celoj Subotici!
Gradska kuća?! Pfff, kome to treba?! Prodati nekom lokalnom biznismenu da od nje napravi neku betonsku skalameriju pa da ima neke koristi od nje.
Isto i sa spomenicima! Porušiti i postaviti trafike umesto njih da bi opština dobijala novac od najma zemljišta! Ionako niko nema pojma ko su bili Car Jovan Nenad i Ivan Sarić.
A saobraćaj?! Pa sasvim lepo funkcioniše i uslovi su odlični. Zaobilaznica (Y krak)?! Zašto?! Može teretni saobraćaj da ide i dalje kroz centar, šta smeta?! Onima iz Zagrebačke ulice ako se ne sviđa neka se sele.
Industrija u Subotici?! Radi savršeno i punim kapacitetom a broj nezaposlenih nije tačan.
Uffff....

Djukastofitjuka

pre 14 godina

Treba samo gradonacelniku lepo objasniti da "secesija" nije samo ono sto se dogodilo sa rodnim mu Kosovom. Razumljivo je da je vrlo osetljiv po pitanju secesije.

Samo mu treba skrenuti paznju da je ovde rec o umetnickom pokretu, stilu gradnje.

Pa nije ni on budala, shvatice.

BojanNS

pre 14 godina

Jedino se u Srbiji ovakve zgrade ne cuvaju, da ne pominjem kada izgrade neku ultra modernu, a najcesce i ruznu zgradu u delu grada gde su sve stare kuce.

NikolaS

pre 14 godina

Sta se cudite, pa u Beogradu je isto. Ja ne znam da li ovi likovi na arhitektonskom fakultetu uce renesansu, barok, romantizam ili samo space shuttle stil gradnje pa izgradise ona rugla od yu biznis centra. Al ajde ta zgrada na novom Bg pa i nekako ali novo staklence preko puta skupstine, ono staklence preko puta narodnog pozorista ili jos gore, ono pored njega. Srusite i Narodni muzej pa tu podignite nesto kao zgradu pinka. Ja ne znam gde su se te arhitekte po gradskoj upravi skolovale, ali mislim da bi kadrove za takve funkcije trebali da skolujemo iskljucivo u Parizu, Pragu ili Rimu. Da vide kako je grad uredjen po oblastima. Zna se tacno gde se prave staklenca i space shuttlovi. Ovi po Subotici verovatno ista grupa ljudi. Razumeju se u arhitekturu kao Marko Kraljevic u kompjutere. Samo steta sto takvi likovi odlucuju o tome i niko posle ne odgovara.