Utorak, 05.12.2023.

08:22

Jedinstveni petokraki most u Evropi: Omiljeno mesto fotografa iz celog sveta

Iako sama reč trepponti sugeriše da se radi o mostu sa tri kraka, istina ne može biti dalje od toga. Prefiks tri (tre) se odnosi na deo ispod mosta koji se nalazi u kanalu, dok sam most ima čak pet krakova.

Izvor: B92, TU Magazine

Jedinstveni petokraki most u Evropi: Omiljeno mesto fotografa iz celog sveta
Foto: Shutterstock/Gaia Conventi

Ponte dei Trepponti je petokraki most koji se nalazi u Komakiju u Italiji. Podignut je 1638. godine u sklopu obnove grada, nakon što je grad bio opustošen u brojnim pljačkaškim napadima. Ime je dobio po tome što se ispod njega nalaze tri kanala, iako ima ukupno pet mostova.

Arhitekta Luka Danese je dobio zadatak da napravi plan obnove grada i projektovao je most Trepponti i kao deo njegove zaštite. Most Treponti je bio jedna od glavnih kapija grada, kao i ulaz u njegovu unutrašnju mrežu kanala.
Ponte dei Treponti se nalazi na kanalu Palota, koji se ispod njega razdvaja. Međutim, kanali Sant’Agostino i San Petro se takođe tu ukrštaju, što je zahtevalo izgradnju petokrakog mosta. Ukupno pet mostova je povezano u celinu, u jedan most sa malim javnim trgom petougaonog oblika.

Kada je most Treponti prvobitno izgrađen, nedostajale su njegove prepoznatljive stražarske kule. Izgrađene su 1695. godine kako bi ojačale odbranu grada, kad je vladao kardinal Đuzepe Renata Imperijali. Za vreme njegove vladavine podignuti su i bočni zidovi u odbrambene svrhe, a 1823. godine su parapeti uklonjeni i zamenjeni ukrasnim stubovima.

Most je danas izuzetno posećena turistička atrakcija i popularno mesto za fotografisanje. Na malom trgu na njemu često se okupljaju meštani prilikom proslava i praznika, jer se sa njega u svim smerovima pruža ulazak u grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: