Izvor: Index.hr

Južni Sudan, Libija i Avganistan su najopasnije zemlje na svetu za posetiti 2024. godine, pokazali su rezultati istraživanja kompanije International SOS.

Oni su objavili interaktivnu kartu koja pokazuje gde će se putnici najverovatnije suočiti sa sigurnosnim pretnjama na temelju rizika od političkog nasilja, društvenih nemira, nasilnih i sitnih zločina i, ove godine, uticaja klimatskih promena.

Među najsigurnijim mestima za posetu su Grenland, Finska, Norveška, Island i Luksemburg, a International SOS kaže da su sigurnosne pretnje tamo beznačajne. Nasuprot tome, Libija, Južni Sudan, Sirija, Ukrajina i Irak su među najopasnijim za posetu, i navedene zemlje su rangirane kao zemlje sa ekstremnim sigurnosnim rizikom.

U državama Srednje i Južne Amerike, Venecueli, Hondurasu i Haitiju, sigurnosni rizik za putnike smatra se visokim nakon stalnog porasta kriminala i nemira.

Nasuprot tome, Norveška, Finska i Island označene su kao zemlje sa niskim rizikom od zdravstvenih problema i sigurnosnih problema, što znači da su najsigurnije - uz Švajcarsku i Grenland.

Kad je reč o zdravlju, zemlje sa najvećim rizikom od obolevanja od medicinskih problema ili bolesti uključuju afričke države Nigeriju, Sudan, Libiju, Srednjoafričku Republiku, Somaliju i Sieru Leone. Jemen je takođe označen kao zemlja visokog rizika, kao i Irak, Sirija i Severna Koreja.

Mesta sa niskim rizikom od bolesti su većina onih u Evropi, Kanadi, SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Južnoj Africi i Čileu.

Ove godine je prvi put uključena kategorija koja se fokusirala na uticaj klimatskih promena na zemlje širom sveta. U Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Italiji rizik od klimatskih promena smatra se niskim, ali u zemljama kao što su Nigerija, Demokratska Republika Kongo i Sirija rizik je vrlo visok.

Dok je rizik koji predstavljaju klimatske promene nizak za većinu evropskih zemalja, International SOS ukazao je na to kako je letni toplinski talas izazvao pustoš na kontinentu. Temperature su danima stalno bile iznad 40 stepeni, a turisti su u Rimu padali u nesvest zbog vrućine.

Podeli: