Izvor: B92.net

Dok sezona planinarenja na Himalajima uveliko traje, u toku je i jedan projekat na velikim visinama: vojska čisti Mont Everest, smeće, ali i tela mrtvih planinara.

Prema podacima neplaske vojske, kampanja čišćenja planina prikupila je 110 tona otpada između 2019. godine, kada je program počeo, i 2023. godine.

Vojska, koja sprovodi inicijativu za čišćenje u partnerstvu sa multinacionalnim brendom Unilever, ove godine će ponovo voditi kampanju.

Dvanaest pripadnika vojske, uz podršku 18 planinara, stići će u bazni kamp Everest 14. aprila da započnu radove.

Pored uklanjanja oko 10 tona smeća, vojska je u saopštenju navela da planira da sa planine iznese pet mrtvih tela. U pitanju su tela penjača koji su poginuli dok su pokušavali da se popnu na najviši vrh sveta, piše CNN. 

Godine 2023. potvrđeno je da je 12 penjača umrlo na Everestu, dok se još petoro i dalje zvanično vodi kao nestalo. Trenutno, većina onih koji pokušavaju da se popnu na vrh Himalaja od 8.849 metara (29.032 stopa) to čini preko Nepala.

Rekordni broj dozvola za planinarenje

Prošle godine je nepalska vlada izdala rekordnih 478 dozvola za planinarenje na Everestu. Međutim, to nije ukupan broj ljudi koji će biti na planini, jer su sa penjačkim grupama prisutni šerpski vodiči, pomoćno osoblje i drugi.

Kao rezultat toga, pretrpanost i smeće su dva najveća problema koji muče Everest poslednjih godina.

Jedan od najvećih ekoloških problema je ljudski otpad.

Sezona penjanja 2024. će biti prva u kojoj će se od svih penjača zahtevati da koriste kese za izmet koje distribuira država i da sa sobom donesu svoj otpad iz viših planinskih kampova.

"Svaka osoba proizvede 250 grama (8,8 unci) izmeta dnevno i provešće dve nedelje u višim kampovima", rekao je Divas Pokrel, prvi potpredsednik Udruženja Everest Summiters, za CNN.

Pored toga, 2024. će biti prvi put da se svim penjačima na Everest izdaju čipovi za praćenje, koji mogu pomoći u misijama potrage i spasavanja.

Podeli: