Izvor: Tanjug

Više od 90 odsto nekretnina koje su u ponudi na Airbnb u uskom koridoru širom Severne Amerike – od pacifičke obale Meksika do istoka Kanade iznajmljeno je zbog totalnog pomračenja Sunca.

Vlasnici nekretnina, ipak, nisu u potpunosti iskroristili priliku da podignu cene kakva im se zadugo ponovo neće ukazati.

"Mesec je počeo da se kreće između Zemlje i Sunca tek jutros ali se već potpuno jasno vidi poslovni uticaj potpunog pomračenja Sunca, koje počinje iznad Tihog okeana, preseca put preko Severne Amerike i završava u Atlantiku", navodi Ekonomist (The Economist).

Prema rečima Džejmija Lejna iz kompanije Er Bi-En-Bi (Airbnb), koja se bavi i podacima o putovanjima, u oblastima pomračenja Sunca u običnim prlikama u aprilu popunjenost kapaciteta – broj iznajmljenih kuća je oko 30 odsto. Od 7. aprila iznajmljeno je 92 odsto smeštajnih kapaciteta.

Tražnja za kućama u samo nekoliko gradova, van tog 180 kilometara širokog pojasa, jedva da se promenila. Pomračenje Sunca biće vidljivo iz nekoliko velikih gradova, uključujući Dalas, Indijanapolis, Klivlend, Bafalo i Montreal. Kostar (CoStar), provajder podataka za hotele, smatra da je stopa popunjenosti u tim mestima porasla sa 12 procentnih poena – u Montrealu, na 67 u Indijanapolisu.

Njujork tajms navodi da skoro polovina motela Super 8 na putu pomračenja preostale raspoložive sobe naplaćuju najmanje dvostruko više od standardne cene. Ipak, kako dodaju, taj put uglavnom pokriva oblasti s relativno oskudnim smeštajnim kapacitetima – od 92.000 u toj zoni – nešto više od pet odsto, od 1,6 miliona, koliko ih ima u Sjedinjenim Državama, 85.000 ih je rezervisano za 7. april, u poređenju sa samo 20.000, koliko ih je bukirano za sledeću nedelju.

U teoriji, vlasnici kuća za kratkoročni zakup bili su u mogućnosti da podignu cene baš kao hotelijeri, posebno u mestima sa malo hotelskih soba. Međutim, mali broj domaćina koji sarađuju s firmom Er Bi-En-Bi svoje poslovanje i nekretnine vodi u duhu pravih menadžera hotela i nisu se snašli i nisu podigli cene.

Prosečna rezervacija 7. aprila koštala je 269 dolara, samo nešto iznad nivoa od 245 dolara za 14. april, prenose američki mediji. U gradovima kao što je Dalas, ili na Nijagarinim vodopadima većina rezervacija za period totalnog pomračenja napravljenaje  pre više od dva meseca, mnogo ranije nego što je to uobičajeno i mnogo ranije nego što su vlasnici svhatili da su mogli da podignu cene.

Ukupan prihod vlasnika nekretina koje se iznajmljuju na sajtu Er-Bi-En-Bija će zato, sa povećanjem cene noćenja od 10 odsto, biti oko 18 miliona dolara.

"Čak i računajući dane pre i posle vrhunca tražnje, kada popunjenost takođe prelazi 80 odsto, donosi samo kumulativni dodatni promet na ukupno 44 miliona dolara", dodaje se u tekstu u  Ekonomistu.

Zaključuje da su američki domaćini i digitalne platforme koje žive od provizije iznajmljivanja smeštaja promašile priliku. Kako dodaju, nažalost za obe grupe, dugo im se takva prilika neće ponoviti. Stanovnici Aljaske moraju da čekaju do 2033. do sledećeg potpunog pomračenja, Severna Dakota i Montana do 2044, a žitelji Foride do 2045, navodi  se u Ekonomistu.

Podeli: