Nova vest
Zimski sportovi

Subota, 20.02.2010.

20:12

Fišbaherova prva u superveleslalomu

Austrijanka Andrea Fišbaher nova je olimpijska šampionka u superveleslalomu, dok je srebro pripalo Tini Maze iz Slovenije, a bronza Amerikanki Lindzi Von.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Fišbaherova, koja je u karijeri ostvarila samo jednu pobedu u Svetskom kupu, i to pre dve godine, je do trijumfa na Igrama u Vankuveru došla u vremenu od 1:20.14 minuta. Austrijanka je svojoj zemlji donela prvo zlato u alpskom skijanju na 21. Zimskim Olimpijskim igrama, a na mestu olimpijske šampionke je nasledila sunarodnicu Mihaelu Dorfmajster.

Na subotnjoj trci su učestvovale i srpske reprezentativke Jelena Lolović i Nevena Ignjatović. Lolovićeva je zauzela 30 mesto sa nešto više od šest i po sekundi zaostatka u odnosu na pobednicu, dok Ignjatovićeva nije uspela da završi svoju debitantsku trku na Olimpijskim igrama.

Vonova, nova olimpijska šampionka u spustu, je bila velika favoritkinja za najsjajnije odličje i u superveleslalomu, i kada je došao red na nju ostvarila je najbolje vreme, ali onda je na stazu izašla Fišbaherova. Iako je malo ko to od nje očekivao 24-godišnja Austrijanka je za 74 stotinke nadmašila vreme koje je postigla aktuelna osvajačica Svetskog kupa i tako je osigurala da zlato u superveleslalomu ostane u posedu Austrijanki, pošto je titulu u Torinu, pre četiri godine, osvojila Dorfmajsterova.

Fišbaherova je takođe tada raspršila nade Vonove da osvoji još jedno zlato na 21. Zimskim olimpijskim igrama jer su na programu još ostale trke u slalomu i veleslalomu, disciplinama u kojima je najlošija. Potom je veliko iznenađenje napravila Tina Maze, koja je sigurno odvezla najbolju trku karijere i smestila se između Fišbaherove i Vonove.

"Bilo je potpuno ludo," rekla je dvadesetčetvorogodišnja Austrijanka posle osvajanja zlatne medalje, "Staza je prava, moralo je da se 'gazi' od početka do kraja."

Veoma zadovoljna je bila i Slovenka Tina Maze, prva osvajačica medalje u alpskim disciplinama za tu zemlju još od 1994. godine,

"Na startu sam bila nervozna. Videla sam da su devojke pravila greške, videli su se tragovi. Nekako sam očekivala da će se i meni desiti isto," kazala je Maze.

I pored toga što je pred početak Igara njeno učešće bilo neizvesno a u Vankuveru je već osvojila dve medalje Lindzi Von nije bila oduševljena trećim mestom.

"Nisam skijala dovoljno agresivno i mislim da sam tako izgubila trku," rekla je ona.

Iza osvajačica medalja našla se Johana Šnarf, a potom su sledile ’bronzana’ u spustu Elizabet Gergl iz Austrije, Švajcarkinja Nađa Stajger, Lucija Rećija iz Italije i nova olimpijska šampionka u superkombinaciji Nemica Marija Riš.

Među prvih deset na trećem takmičenju u alpskom skijanju u Vankuveru plasirale su se i Amerikanka Džulija Mankuzo, koja se prvi put na ovim Igrama nije našla na podijumu, i Ingrid Žakemo iz Francuske.

Naredno takmičenje u alpskom skijanju u konkurenciji žena zakazano je za sredu, kada je na programu veleslalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

34 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu