Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 05.09.2022.

09:00

Rafa i Nik u minskom polju Njujorka

Otvara li se to Niku Kirjosu idealna prilika da ostvari svoj san o grend slemu?

Izvor: Zoran Kecman

Autor:Zoran Kecman

Rafa i Nik u minskom polju Njujorka
Foto: Profimedia

Ili se Rafael Nadal, negde iz prikrajka, smeška što bi jednim udarcem mogao da ubije dve muve u Njujorku?

I titula i prvo mesto! I dva koraka više u trci za titulu GOAT sa Novakom Đokovićem.

Na Federera, više i ne pomišlja. Jer zaista, ko veruje da je Rodžer u 42. godini i dalje u bilo kakvoj trci?

Slaganje teniskog mozaika, pogotovo sa njujorškom pozadinom, sa onom divnom bojom sutona, koji se najlepše vidi sa vrha "Artur Eš" stadiona, đavolski je posao.

Jednostavno, to tako ne ide. Jedan dan u Njujorku možete da budete zvezda, sutradan ste već u prašini. Nepisani teniski zakoni dnevne forme. To se najbolje videlo na primeru sada već eks šampiona, iz Rusije.

Danil Medvedev je, može se reći, opet podlegao svojim slabostima s početka godine.

Kao da ga negde duboko iznutra, nagriza rđa onog rđavog poraza zimus u Melburnu, u finalu od Nadala, sa 2:0, do 2:3.

Poredeći Danila iz prošlogodišnjeg finala US Opena, kada je onako žestoko skršio Novaka Đokovića pred vratima raja i osvajanja kalendarskog grend slema, i ovog sada, reklo bi se da nije ni senka onog prvog, lanjskog.

Reflektovaće se to, svakako i na ATP listi u njenom prvom pojavljivanju posle dvonedeljnog teniskog bojišta na Kvinsu, jer će Danil pasti, kako su mnogi (poput starog lisca Džona Mekinroa) i predvideli.

Big Mek je video veliku šansu za Rafaela Nadala, da baš u Njujorku zaokruži fantastičnu, ali za njega izazovnu, turbulentnu godinu.

Sa tri slema za pojasom, trku za GOAT, u okolnostima kada Đoković ne može da igra baš svuda iz neteniskih razloga, pretvorio bi u ozbiljnu prednost.

Ipak, ostaje nam ovaj fini, drugi deo teniskih sudara pod svetlima grada koji nikad ne spava, koji će dati konačan odgovor o ovoj ali i šta možemo očekivati od naredne sezone.

Ako se pogleda preostali deo žreba u muškom singlu, postavlja se ozbiljno pitanje - ko može da zaustavi Rafaela Nadala?

Da je bilo ko drugi, ozbiljniji, bi na startu turnira na mestu Fabija Fonjinija, kada je Nadal onako loše igrao, Španac je odavno već mogao da se posveti pecanju na Majorki.

Ali, kako to na grend slemovima obično biva, a kada su u pitanju oni najveći šampioni, posle takvog preživljavanja, obično sledi podizanje nivoa igre, a Nadal upravo to radi.

U Njujork je došao bez mečeva tokom leta, bez pravog takmičarskog ritma i činjenica je da ga je tek u prvoj nedelji turnira, polako pronalazio.

Ipak, polako - Nadal u preostalom delu hoda kroz žreb u Njujorku, mora da razminira nekoliko zanimljivih minskih polja.

Motivisani Frensis Tijafo može mnogo, samo po uslovom da ne podlegne veličini protivnika.

Ako u meč bude ušao bez respekta prema tome ko je sa druge strane terena i ako bude digao publiku na noge, a Nadal igrao delimično kao protiv Fonjinija, može biti zanimljivo.

Preskoči li Nadal, kako se očekuje, i tu prepreku, neko iz tandema Nori/Rubljov može poprilično da ga stavi na muke.

Rubljov je umorniji, dva puta je igrao pet setova, Nori još nije izgubio set, ali morao bi da bude drskiji, hrabriji, konstantniji protiv Nadala. Da se pojavi ta čvrstina u sudaru sa najvećima.

Pre eventualnog polufinala, u kom Rafi preko puta mogu da budu Alkaras, Čilić, Siner ili iznenađenje turnira, Belorus Ilja Ivaška.

Neće se Nadal mnogo baviti računicom bez krčmara, jer prosto to nikada nije ni radio, ali svakako je da će do kraja morati da ide uzlaznom linijom, ako želi da pet put uzme krunu Njujorka.

Što nas opet vraća na onu gornju polovinu žreba, odakle bi, ako ne bude bilo onih starih bubica, super motivisani Nik Kirjos mogao da izađe kao onaj ko će Špancu baciti rukavicu u lice. I onim hladnim pogledom pozvati ga - "Let's play poker, babe".

Ovo što sada gledamo, jeste klasični Nik - da, i dalje baca i lomi rekete, svađa se sa sudijama i ljudima sa tribina, ali ume i da brzo ubaci glavu u kofu s ledom i ohladi nerve.

Nije dozvolio sebi da skrene s puta ni kada je Medvedev izborio izjednačenje - naporitiv, odigrao je potpuno mirno, samouvereno, bez stisnute ruke, dovoljno hazarderski i avanturistički, kako nas je navikao, ali i da podigne na noge uvek zahtevnu publiku u Njujorku.

Može li Nik postati adut njujorške publike za tu finalnu kartu i planirani susret sa Nadalom?

Jasno je da je sazreo i da može. Jasno je i da je u formi, jer ovog leta niže zaista vredne pobede.

Ali, da li bi imao rešenje za rebus Nadal na tom poslednjem koraku?

To je odgovor koji bi ceo teniski svet voleo da dobije krajem nedelje, jer ga nije dobio na Vimbldonu.

Nadal, je kao što znamo, zbog povrede predao meč Australijancu pre izlaska na teren. Da su igrali, verovatno bi i slika o eventualnom američkom sudaru bila daleko jasnija, pogotovo ako se zna da su proletos u Insijan Velsu igrali tesna tri seta kada je pobedio Nadal.

Nik je, posle meča sa Medvedevom, rekao još jednu istinu, koja se tiče plasmana na ATP listi. Zaista, šta znači ta brojka kada ulazite u neki meč?

"Mislim da sam večeras poslao svima još jednu poruku da pozicija na listi nije bitna. Vidim broj jedan pored njegovog imena i 23 pored mog. Za mene, to ne menja ništa. Briga me jesam li nosilac ili ne. Svakako je lepo jer bi ga u protivnom izvukao u prvom kolu. Znate na šta mislim? Ranking stvarno ne znači ništa", jasan je Kirjos.

Ako ne znači protiv Medvedeva, onda ne znači ni protiv Nadala.

Iskustvo iz poraza od Novaka Đokovića u finalu Vimbldona, verovatno se dobro ocrtalo u Kirjosu, jer ga je očvrsnulo.

Ko zna, možda baš u toj želji da postane heroj Njujorka, Nik pronađe dodatni motiv da odloži željeni povratak kući, u zemlju Kengura.

U svakom slučaju, bilo bi lepše kada bi sa sobom iz Amerike poneo veliki pehar.

Da konačno ima čime da se pohvali!

Zoran Kecman

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve