Nova vest
Olimpizam

Sreda, 14.07.2021.

21:47

Mačković za B92.net: Imam mađarsko-hrvatske krvi, ali hoću da “srušim” Hrvate i obradujem Srbiju

Srbija na Olimpijskim igrama uvek najviše očekuje od sportista iz vode.

Izvor: Miloš Simanović

Autor: Miloš Simanović

Mačković za B92.net: Imam mađarsko-hrvatske krvi, ali hoću da “srušim” Hrvate i obradujem Srbiju
Maèkoviæ (levo) sa Vasiæem; EPA-EFE/URS FLUEELER

Pre pet godina u Riju su vaterpolisti uzeli zlato, kajakaši srebro, dok su veslači podbacili.

Sada će u dvojcu bez kormilara boje Srbije da brane Martin Mačković i Miloš Vasić, od kojih se puca na jedno od odličja.

Zajedno su uzeli evropsku bronzu ove godine u italijanskom Varezeu i najavili visoke domete. Upravo smo sa Mačkovićem obavili intervju…

Imamo dobar momentum I priču. Samo da nastavimo ovako”, počinje Mačković razgovor za B92.net.

Šta konkretno znači “dobra priča”?

“U borbi smo za medalje. Tu su posade Hrvatske, Kanade, Italije, Australije, Holandije.. Ne sme ni milisekunda da se pogreši. Čak ni na treningu”, otkriva Mačković o kakvoj se konkurenciji radi.

"Već smo tukli braću Sinković"

Neprikosnoveni su već neko vreme vraća Sinković iz Hrvatske.

Oni su najveći konkurenti. Nepobedivi su dugo. Tukli smo ih pre dve godine, bili smo blizu i na Evropskom prvensvu, ali su završili ispred nas za dve sekunde…

Koliko je realno da se sruše takvi rivali?

“Mi idemo na zlato, samo najveći ciljevi nas drže. I da obradujemo zemlju“, puca od samopouzdanja momak rođen u Subotici pre 25 godina.

"Mogao sam da veslam za drugu zemlju"

Mačković važi za veslača koji je dominirao u mlađem uzrastu, naosvajao se medalja u raznoraznim takmičenjima... Na kontinuitet u seniorskoj konkurenciji i dalje čeka, ali ga optimizam ne napušta.

"Idem stepen po stepen. Dosta je velika razlika prelaz iz mlađih dana. Prava stvar počinje za seniore, tu nema prava na greške kao kod mlađih. Sada se pazi i na sitnice“.

Mačković je imao poziv da vesla i za druge zemlje. Majka mu je Mađarica, otac Hrvat, a Martin je rođen na severu Srbije u Subotici i oseća pripadnost našoj zemlji.

"Imao sam ponude da pređem, ali ništa konkretno. Sa godinama se osećam sve više kao Srbin. Vremenom se razvila pripadnost Srbiji... Plus mi je što sam iz ’mešane’ porodice, to mi pomaže da imam drugačiji pogled na svet i da razumem druge. Naravno da nosim patriotizam u sebi, ali razumem i ostale. Srbiju sam izabrao, to je prirodno", poručio je Mačković, uz konstataciju da će teško naći boljeg partnera od Miloša Vasića.

Iz razgovora sa Mačkovićem vidljiva je velika glad za uspehom i medaljom koja bi ga upisala u istoriju srpskog sporta.

Zemlje koju oseća svojom, bez obzira na krvna zrnca i vrati joj na svemu što mu je pružila od uslova...

Pa, neka odbraduje Srbiju zajedno sa Vasićem, čija je supruga Sonja donela zemlji evropsko zlato sa košarkašicama, uz MVP titulu.

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve