Nova vest
Olimpizam

Petak, 19.08.2016.

23:40

Srbija pregazila Australiju, za zlato sa 'Drim timom'!

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale olimpijskog turnira, prvi put od 1996. godine!

Izvor: B92

Autor:B92

Srbija pregazila Australiju, za zlato sa 'Drim timom'!
EPA/LARRY W. SMITH

Tim Aleksandra Đorđevića, koji je pre 20 godina kao plejmejker predvodio nacionalni tim do finala u Atlanti, pregazio je u polufinalu najprijatnije iznenađenje turnira Australiju rezultatom 87:61!

Srbija je odigrala daleko najbolji meč na turniru, što se logično poklopilo sa najboljom utakmicom kapitena Miloša Teodosića u Riju, pa su košarkaši doneli našem timu u Brazilu i sigurnu sedmu medalju.

Od starta se videlo da je plej CSKA rešen da odigra na svom nivou, pokrenuo je ekipu sa 6 od prvih 12 poena, ali Srbija je Australiju razbila pre svega fantastičnom timskom odbranom.

Trio Bogut, Delavedova, Mils u potpunosti je zaustavljen, Srbija je fantastično preuzimala, još jedan neverovatan meč odigrao je Stefan Marković, a uz to je i skok bio na našoj strani. Takva igra donela je samo 14 poena Australije na poluvremenu (35:14), a meč je definitivno prelomljen u trećoj četvrtini posle koje je naš tim imao 66:38.

Sredinom poslednje deonice bilo je i najvećih +31, pa je tim Aleksandra Đorđevića neočekivano lako stigao do drugog finala na poslednja tri velika takmičenja.

U borbi za zlato, kao i 2014. u Španiji, igraćemo protiv selekcije SAD (nedelja, 20.45h), koja je prethodno u prvom polufinalu pobedila Španiju sa 82:76. U utakmici u grupnoj fazi Srbija je bila blizu senzacije protiv SAD – 94:91.

Srbija je imala 13 skokova (43-30) i devet asistencija više od rivala (23-14). Miloš Teodosić završio je sa 22 poena (9-14) i 5 asistencija. Marković je dodao 14 poena, 5 asistencija i 3 skoka, Raduljica je uz 11 poena imao 6 skokova, a Mačvan 12 poena i 4 asistencije. U ekipi Australije po 13 poena ubacili su Motum i Mils, a Ingles je dodao 12.

Tok meča:

Sjajno je naša selekcija počela utakmicu, pre svega u odbrani. Ta odbrana donela je nekoliko lakih poena iz kontre i polukontre, pa je posle dva minuta i 14 sekundi selektor 'Ozija' morao da reaguje – 8:0.

Mils je trojkom iz ćoška postigao prve poene za Australiju, a pri rezultatu 10:3 Mačvan nije iskoristio čistu kontru.

Veoma važna stvar je bilo odlično otvaranje utakmice Miloša Teodosića koji je ubacio šest od prvih 12 poena naše ekipe – 12:3. Iako je Australija u prvih šest minuta ubacila samo pet poena, nismo to u dovoljnoj meri iskoristili zbog nekoliko ishitrenih napada.

Ipak, odbrana je fantastično funkcionisala, pa je posle prvih poena Jokića Srbija došla do prve dvocifrene prednosti - 16:5, rezultat kojim je i okončana prva deonica.

Druga deonica počela je promašenim zicerom Jokića, a odmah je na drugoj strani trojkom to kaznio Brekhof. Ingles je smanjio na 16:10, pa je Đorđević pozvao tajm-aut.

Srbija je dobro reagovala, Teodosić je ušpao i ubacio prvu trojku, a Mačvan je vratio dvocifrenu prednost – 21:10. Seriju Srbije produžio je raspoloženi Teodosić, ubacio je koš uz faul za najvećih 24:10 i već u prvih 13 minuta imao je 12 poena. Imali smo nekoliko napada pri tom rezultatu i prilika da se dodatno odlepimo, ali ih nismo iskoristili i Australija je smanjila na 24:12.

Usledio još jedan sjajan period u igri Srbije. Fantastična kretnja u odbrani i preuzimanje donosili su greške rivala i lake poene naše selekcije koja je pravila sve veću razliku - 33:14 u 19. minutu. Posle poena Bogdanovića Srbija je vodila 35:14 posle 20 minuta!

Australija je na startu drugog poluvremena pokušala da zaigra još agresivnije u odbrani i dođe do neke serije koja bi unervozila Srbiju.

Ipak, naša selekcija nije padala na to, a posle trojke Markovića (druga naša na utakmici), ponovo je bilo +21 (40:19).

Sve češće je Australija igrala presing po celom terenu u pokušaju da promeni tok utakmice, ali naša selekcija nije posustajala i posle poena fenomenalnog Markovića u 26. minutu bilo je i +23 (48:25). Usledila je i trojka Teodosića, potom i nameran faul nad Jokićem za 55:29.

Na sredini treće deonice izgledalo je kao i da su Australijanci odustali, a Marković je nastavio da ih teroriše, čak i u napadu - 66:38 posle 30 minuta. U poslednjoj deonici nije bilo nikakve dileme. Naša selekcija nije popuštala u odbrani, a u napadu je stizala i da zabavi publiku koja je uz 'ole' pozdravljala dodavanja i dobre poteze.

U poslednja četiri minuta Đorđević je ukazao priliku igračima koji nisu igrali osim Birčevića, a Australija je to iskoristila i spustila veliki deficit - 87:61.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1681 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu