Nova vest
Olimpizam

Sreda, 06.08.2008.

03:55

Rejmond Juri

Reprezentacija: SAD
Sport: atletika - skok u vis, skok u dalj, troskok iz mesta
Rođen: 14. oktobra 1873, Lafajet, Indijana
Datum smrti: 29. septembar 1937
Olimpijske igre: 1900, 1904, 1908
Medalje: 8 zlata (3 u skok u vis, 3 u skoku u dalj, 2 u troskoku)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Rejmond Juri je jedan od najuspešnijih atletičara svih vremena. Osvajač osam zlatnih medalja, Juri je dominirao u skoku u vis, skoku u dalj i troskoku iy mesta na Igrama u Parizu, Sent Luisu i Londonu, tokom prve decenije prošlog veka.

Legendarni američki atletičar prošao je kroz pakao u detinjstvu, nakon što je oboleo od dečje paralize. Jedan period proveo je u invalidskim kolicima, a roditelji su se pribojavali da će ostati paralizovan do kraja života. Juri je, ipak, napornim radom i vežbanjem uspeo da se izleči, pa se od malih nogu navikao na naporan režim vežbi koji će ga dovesti do vrha svetske atletike.

Preko školske stipendije stigao je do Njujorka, gde se učlanio u lokalni atletski klub i tokom godina se specijalizovao za discipline skok u dalj, skok u vis i troskok, sve iz mesta, s obzirom da je tek naknadno, posle njegove ere, od 1912. godine, takmičarima omogućeno da se zaleću pred svoje pokušaje.

Juri se brzo dokazao kao najbolji skakač iz mesta na svetu. Na debiju na Olimpijskim igrama, 1900. u Parizu, osvojio je medalje u sve tri skakačke discipline i to sve istog dana, 16. jula.

Četiri godine kasnije, u Sent Luisu, odbranio je sve tri olimpijske titule, da bi u Londonu 1908. ostao na učinku od dve zlatne medalje, ali samo zbog činjenice da je te godine ukinuta disciplina troskok iz mesta.

Njegov svetski rekord u skoku u dalj iz mesta, koji je iznosio 3,47 metara, ostao je na snazi sve do potpunog ukidanja te discipline na međunarodnom nivou tokom 1930-ih.

Više od sto godina nakon debija na Olimpijskim igrama, Juri se još uvek nalazi na listi 10 najuspešnijih atletičara svih vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve