Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 03.08.2008.

19:33

Paul Bert Elvstrem

Paul Bert Elvstrøm, Danska
Kopenhagen, 25. februara 1928
Jedrenje
4 zlatne olimpijske medalje (1948. klasa firefly, 1952, 1956. i 1960. klasa fin)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Paul Bert Elvstrem najuspešniji je jedriličar u istoriji Olimpijskih igara. Nastupao je na osam Igara, od Londona 1948. do Seula 1988, kada je imao punih 60 godina (uz to je još jednom bio rezerva). Osim dugovečnošću Elvstrem je u istoriju olimpizma ušao kao prvi sportista koji je na četiri uzastopna takmičenja osvajao zlatnu medalju, što su posle njega uspeli samo još Al Erter u bacanju diska i sprinter Karl Luis, oba Amerikanci. U Los Anđelesu i Seulu promenio je disciplinu i nastupao u paru sa ćerkom Inge Trine, a njih dvoje su do danas ostali jedini otac i kći koji su se zajedno takmičili na Igrama (U LA su čak bili četvrti).

Počeo je da se takmiči kao tinejdžer i odmah uneo revoluciju u jedriličarstvo, insistirajući na kopnenoj fizičkoj pripremi pre takmičenja. To mu je već na olimpijskom takmičenju 1948. u Torkiju donelo zlato u klasi firefly, u to doba jedinoj sa jednim članom posade. Do sledećih Igara ta klasa pretvorila se u klasu fin, ali je pobednik ostao isti. Elvstremova dominacija produžila se do sredine 60-ih, a pitanje je da li vi i tada bila prekinuta da nije određen za zamenu na Igrama u Tokiju. Tada je prešao u klasu Star, bio četvrti u Akapulku ’68 i nastupao u Nemačkoj ’72, da bi se ponovo vratio posle 12 godina pauze.

Paul Bert Elvstrem je osvojio 11 titula svetskog šampiona u 7 različitih klasa (1957-74) i bio je član prve generacije Jedriličarske kuće slavnih. Izabran je za najboljeg sportistu veka u Danskoj, a osim takmičenja, radio je na pravilima sporta i bavio se izradom i unapređivanjem jedrilica, u čemu je takođe imao mnogo uspeha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve