Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 08.02.2024.

11:19

Ukrajinci pisali MOK-u – problem su im ruski sportisti koji podržavaju rat

Ukrajinski olimpijski komitet pozvao je Međunarodni olimpijski komitet da reaguej na ponašanje pojedinih ruskih sportista jer podržavaju rat u Ukrajini.

Izvor: B92

Autor:B92

Ukrajinci pisali MOK-u – problem su im ruski sportisti koji podržavaju rat
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Beloruski i ruski sportisti će pod neutralnom zastavom nastupati na predstojećim OI u Parizu, dakle bez obeležja svojih zemalja.

Ukrajinci, ipak, nisu zadovoljni ni takvim kaznama već žele da budu odstranjeni svi oni koji otvoreno pružaju podršku invaziji na njihovu zemlju.

Ukrajinski olimpijski komitet je u pismu, čak, izneo i dokaze kako pojedini ruski sportisti podržavaju rat pošto su viđeni na mitinzima, potom takav svoj stav iskazuju i na društvenim mrežama, ali i učestvuju u takmičenjima koja služe da budu podrška sportista Rusima u ratu.

Ukrajinci time aludiraju na kršenje uslova koje moraju da poštuju kako bi se takmičili na Olimpisjkim igrama.

Jedan od uslova za to je, istina, da ruski sportisti moraju da se uzdržavaju od podrške ratu, u suprotnom će im biti oduzeto pravo da predstavljaju sebe i svoju zemlju u Parizu.

Otuda i ovakvo pismo Ukrajinskog olimpijskog komiteta adresirano na Međunarodni olimpijski komitet, u kojems e traži da se obrati pažnja na ponašanje "probelmatičnih" ruskih sportista.

Pismo je prvom čoveku MOK-a Tomasu Bahu poslao predsednik OS Ukrajine Vadim Gutsait.

On u njemu ističe zabrinutost zbog činjencie da je grupa sportista iz Rusije već u kvalifikacionom ciklusu za OI prekršila pomenute uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve