Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 15.09.2016.

09:30

Frum, Kvitova takođe koristili zabranjene lekove

Ruski hakeri objavili su dokumenta o još dvadesetak sportista kojima je Svetska antidoping asocijacija (WADA) dala dozvolu da koriste nedozvoljena sredstva.

Izvor: AK

Autor: AK

Frum, Kvitova takođe koristili zabranjene lekove
Foto: Getty images

U novim dokumentima se nalaze imena desetoro Amerikanaca, po petoro Britanaca i Nemaca, te po jedan sportista iz Danske, Rusije, Poljske, Češke Republike u Rumunije.

Među njima se ističu imena najtrofejnijeg britanskog bicikliste olimpijca Bredlija Viginsa, trostrukog šampiona Tur d'Fransa Krisa Fruma, te Petre Kvitove i Betani Matek-Sends.

Među objavljenim imenima je 11 osvajača medalja sa Igara u Riju, te šampion iz Londona u bacanju diska Robert Harting. Pominju se i golferka Šarli Hal, ragbistkinja Heder Fišer i veslač Sem Taunzend.

Vigins je navodno dobio nekoliko puta dozvolu u periodu od 2008-2013. da koristi zabranjene supstance, kao i tokom Tura 2011. i Đira 2013. Jedna od supstanci je triamcinolon acetonid koja se koristi za alegriju na polen.

Frumu je dobio dozvolu da koristi zabranjeni steroid prednisolon tokom 2013. i 2014, a jedan francuski list je te godine pisao da Britanac koristi zabranjeni lek zbog prehlade.

Grupa "Fancy Bears" je upala u sistem WADA i prvo objavila dokumenta o sestrama Sereni i Venus Vilijams te gimnastičarki Simon Bajls, o korišćenju zabraljenih supstanci.

WADA je potvrdila upad hakera istakavši da je to pokušaj podrivanja svetskog antidoping sistema, a u objavljenim dokumentima su uglavnom detalji o dozvoljenom korišćenju zabranjenih lekova u terapeutske svrhe (TUEs).

Hakeri ipak tvde da je TUEs "dozvola za doping" i da je WADA korumpirana i prevarantska organizacija, a ruska vlada se ogradila od njihovog dejstva.

Spisak sportista sa objavljenim dokumentima:
SAD: Betani Matek-Sends, Britni Griner, Konger Džon, Dagmara Voznijak, Dina Prajs, Kejtlin Bejker, Mekvin Beron, Sem Dorman, Tervel Ivajlov Dlagnev;
V. Britanija: Bredli Vigins, Čarli Hal, Kriftofer Frum, Heder Fišer, Sem Taunzend;
Nemačka: Robert Harting, Franciska Henke, Kristina Obergfol, Kristijan von Len, Kristijan Rajhert;
Danska: Blum Pernil; Rusija: Miša Alojan; Poljska: Madaj Natalija; Češka: Petra Kvitova; Rumunija: Roksana Kogianu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Odiseja olimpijske baklje

Od nastanka modernih Olimpijskih igara 1896. godine, olimpijska baklja, koja je danas stigla do obale Marseja brodom Belem, doživela je mnoge avanture.

Beta

11:50

10 h

Olimpizam

Olimpijska baklja stiže u Marsej

Olimpijska baklja zapaljena 16. aprila u Grčkoj i potom brodom Belem iz te zemlje krenula 27. aprila, stiže danas u Marsej, gde će ostati ceo dan, pre nego što nastavi obilazak francuskih gradova, preneli su danas tamošnji mediji.

Beta

9:30

12 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu