Nova vest
Košarka

Petak, 28.07.2023.

09:15

Dalas pomogao bivšem igraču da izvuče oca iz zatvora

Dorijan Fini-Smit više nije član Dalas Maveriksa, ali njegova veza sa organizacijom ostaje jaka zbog jednog važnog faktora njegovog oca koji je bio u zatvoru.

Izvor: SN

Autor: SN

Dalas pomogao bivšem igraču da izvuče oca iz zatvora
EPA-EFE/ADAM DAVIS

Fini-Smitov otac, Elbert Smit, bio je u zatvoru poslednjih 28 godina zbog saučesništva u ubistvu.

Oslobođen je velikim delom zahvaljujući naporima koje je pokazala organizacija Dalas Maveriks.

U neočekivanoj presudi, Odbor za uslovni otpust Virdžinije izglasao je oslobađanje Elberta Smita, dajući mu uslovnu slobodu. Veliki deo odluke bila je Fini-Smitova tvrdnja da će se njegov otac vratiti kući gde će imati posao i brižnu porodicu.

Ranije je Odbor za uslovni otpust u Virdžiniji odobrio uslovni otpust u samo 23 od 1.255 slučajeva koje je razmatrao 2023. godine, napominje The Dallas Times.

Šef kabineta "Mark Cuban Companies", Džejson Lutin, bio je ključan u slučaju čak i razmatranja, napominje izdanje Dalas Tajmsa. On je ubedio bivšeg državnog tužioca Virdžinije Džerija Kilgora da preuzme slučaj.

Lutin je proveo nedelje i nedelje pokušavajući da ubaci Kilgora.

"Ovo nije bila laka odluka za mene jer ako pogledate optužbu koja je u zapisniku, i ono zbog čega je gospodin Smit zatvoren, skoro odmah poželite da se povučete",
rekao je Kilgor za Dalas tajms.

Kilgor je upoznao Elberta Smita i skoro odmah se predomislio. Na kraju, advokat je čak odlučio da to uradi pro bono, odnosno bez novčane naknade za svoj rad.

Tokom sezone, Fini-Smit je odleteo u Ričmond u Virdžiniji na saslušanje. Bio je oslobođen treninga i timskog leta u Finiks. Igraču su društvo pravili Lutin i generalni menadžer Maveriksa Niko Herison.

"Nismo ni znali da li ćemo moći da budemo u prostoriji, ali to nije bilo važno. Sve je bilo u Dorijanu, da on zna da ne mora sam da leti tamo, da njegov tim bio tu da ga podrži“, rekao je Harison.

"Očigledno nismo mogli mnogo da kažemo o Dorijanovom ocu jer ga ne poznajemo. Ali mogli bismo da pričamo o Dorijanu i neverovatnom čoveku kakav on jeste, svim lepim karakteristikama koje ga čine Dorijanom".

Deset dana kasnije, Fini-Smit je trejdovan kao deo paketa za Kajrija Irvinga u Bruklin Netse, ali uprkos ovoj činjenici, organizacija Mavsa je nastavila da brine o igraču.

Pomogli su mu da se snađe u teškim pravnim vodama kada je njegov glavni fokus bio na košarkaškom terenu. Lutin je bio taj koji je u sredu, 26. jula, doneo dobre vesti o oslobađanju njegovog oca Fini-Smitu.

Elbert je zahvaljujući svom sinu Dorijanu i Dalas Maveriksima sada slobodan čovek.

"Cenim sve što su Maveriksi uradili iza zatvorenih vrata, celu situaciju. Uvek ću voleti Dalas i organizaciju", zaključio je igrač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve