Nova vest
Košarka

Utorak, 27.09.2022.

16:00

I NBA liga to zna – košarka je Beograd VIDEO

"Stvarno je teško da si iz Beograda, a da ne znaš da igraš košarku".

Izvor: B92

Autor:B92

I NBA liga to zna – košarka je Beograd VIDEO
Foto: Screenshot/NBA Hoop Cities

Ova rečenica Bogdana Bogdanovića najbolje objašnjava zašto se Beograd našao među gradovima koje NBA ističe kao uticajne za ligu i košarku uopšte.

U godini obeležavanja 75. sezone NBA, liga je organizovala realizaciju dokumentarnog serijala "Hoop Cities" o uticajnim evropskim gradovima za NBA i košarku uopšte.

U tom serijalu je Beograd apostrofiran kao najvažniji, uz Bolonju, Keln, Istanbul, Kaunas, Pariz, Sevilju i Solun. Svaka epizoda predstavlja zaseban dokumentarni film u trajanju od nešto oko 40 minuta.

Gledaoci će otkriti kako je srpska košarkaška ikona učestvovala u nastupu Drim tima 1992. na Olimpijskim igrama i saznaće kako su NBA legenda Vlade Divac i generacija zvezda osvojili NBA.

Grad oživljava kroz žestoko rivalstvo između poznatih lokalnih timova Crvene zvezde i Partizana koje je imalo ogroman uticaj na razvoj igrača poput beka Atlanta Hoksa Bogdana Bogdanovića.

Košarkaška igra vidi Beograđane kroz dobra i loša vremena, a "Hoop Cities" istražuje tu čvrstu vezu između grada i voljenog sporta.

Beogradska epizoda prati priču velikana srpske i NBA košarke, člana Košarkaške kuće slavnih u Springfildu Vlada Divca, zatim igrača Atlanta Hoksa i reprezentativca Srbije Bogdana Bogdanovuća, bivšeg kapitena reprezentacije Žarka Paspalja...

Kroz priču o košarkaškom Beogradu vodi nas i zvanični promoter NBA lige za Evropu, srpski glumac Darko Perić, zvezda planetarno popularne serija "Kuća od papira" (La casa de papel), a o značaju košarke za Beograd govore stručnjak Marin Sedlaček, bivša košarkašica Nataša Kovačević i mlada Jana Vesić.

"Košarka je moj život, omogućila mi je sve
", kažu Divac i Paspalj, a isto poručuje i Sedlaček, "Košarka je za mene sve".

U dinamičnom dokumentarnom filmu je Beograd predstavljen kao najznačajniji košarkaški grad u regionu i rasadnik talenata koji su proslavili evropsku i NBA košarku.

Film se osvrće na istoriju ovdašnje košarke i bavi se kontinuiranom ljubavlju prema toj igri koja se u Beogradu prenosi sa generacije na generaciju.

Takođe, skrenuta je pažnja na uspehe i rivalstvo naša dva vodeća kluba: Partizana i Crvene zvezde.

"Odatle sam i ja nastao, iz tog debija. Bez derbija sve bi bilo drugačije", kaže Bogdanović.

Film o Beogradu iz NBA "Hoop Cities" serijala će biti u distribuciji od 29. septembra preko NBA League Pass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve