Nova vest
Košarka

Utorak, 05.03.2024.

16:00

"Večiti derbi" na Kopaoniku: Čović i Mijailović se usaglasili: "Rivalitet će postojati, ali..."

Nebojša Čović i Ostoja Mijailović, prvi ljudi KK Crvena zvezda i KK Partizan, govorili su na ovogodišnjem Kopaonik Business forumu.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto:FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ

Oni su bili govornici na panelu Sport u biznisu i društvu, a pored njih reč su imali i Den-Tana, Zoran Laković i Slobodan Georgijev, a panelom moderirao Toplica Spasojević.

Govorilo se o ulozi sporta u privredi i društvu govorio, ali i problemima finansiranja u sportu.

Ono što je najvažniji detalj da su se Mijaliović i Čović usaglasili u vezi sa činjencom da su dva srpska kluba potcenjena kada su su u pitanju TV prava Evrolige, ističući da će rivalit uvek postojati, ali da mora da postoji i konsenzus oko nekih stvari.

Prvi čovek Partizana rekao je da će skupštini ABA lige zastupati ideju da večiti rivali dobiju najviše novca ulaskom Dubaija u regionalno takmičenje, jer kako kaže, moraju da postoje zajednički interesi.

"Da li su Partizan i Crvena zvezda državni klubovi? Mi smo udruženje građana. Vi imate FK Partizan gde tenkom ne možete da isterate upravu, gde nijedan navijač nije za njih, gde se karte ne kupuju...Mora da se zna kako se biraju skupštine, odbori, pa tek onda privatizacija. Jako bitna je tema TV prva. Zvezda i Partizana će ove sezone imati zajedno milion gledalaca u Areni, ali nemaju ništa od TV prava. Priča se da će Dubai igrati u ABA ligu, ja sam za Dubai. Ja ću da zastupam ideju da Zvezda i Partizan uzmu najviše novca od ulaska Dubaija u ABA ligu. Moraju da postoje zajednički inetersi. Nije ovo klub Ostoje Mijalovića, nego armije ljudi. Želelo bih da Parizan stalno pobeđuje Zvezdu, ali to se neće desiti. Idemo dalje. Košarka koja je neprofitabilnan sport, gledanija je od fudbala u Srbiji",
bile su reči Ostoje Mijalovića.

Nebojša Čović istakao je da uspeh kluba zavisi od budžeta kluba, ali je pohvalio i odluku KK Partizan da u vreme korone pređe iz Pionira u Arenu.

"Ove godine imaćemo namirenje 6 miliona od karata. Vratili smo se u Arenu, u malu još nismo. Bilo je jako teško, odajem priznanje Patizanu što je u vreme korone odlučio da pređe u Arenu. Svaka čast. Zvezda i Partizan su potcenjeni sa TV pravima. I to je problem Evrolige",
rekao je Čović.

Zoran Laković iz UEFA pohvalio je Čovića i Mijailovića zbog načina na koji vode Zvezdu i Partizan, a istakao je da za srpski sport najvažnija privatizacija.

"Treba da se dogovrimo šta želimo od fudbala, šta želimo od profesionalnog, šta od amaterskog sporta. Postoje različiti sistemi. Lično mislim da ovaj sistem u Srbiji nije održiv ni na profesionalnom ni na amaterskom nivou. Mislim da privatizacija treba da se dogodi, odnosno pravno uređenje klubova. Mislim da u Evropi ne postoje udruženja građana kakva su danas u Srbiji. Mi u UEFA ne znamo ko su članovi FK Partizan. To je problem ovakve pravne strukture kluba", rekao je Laković.

Slično mišljenje imao je i Den Tana, biši predsednik Crvene zvezde.

"Nijedan navijač me nije podržao i digao sam ruke i kada sam video da ovo što vi imate ovde je komedija. U Engleskoj i Americi su to privatni klubovi. Predsednik koga izaberu klubovi i on je diktator i vodi ljude koje on zaposli. U SAD i Engelskoj nijedan klub nije dobio ništa od države. Morate da promenite ovo udruženje građana.Narod koji ne zarađuje pare ne može da finansira privatne klubove. Treba da naučimo da zaradimo i platimo",
rekao je on.

Sve dešavanja mogli ste da pratite u LIVE BLOG-u:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu