Nova vest
Košarka

Četvrtak, 31.03.2016.

19:00

Šok u Areni – Zvezda Top 8 traži u Zagrebu!

Crvena zvezda poražena je od Darušafake 80:61 pred 18.000 navijača u Kombank areni u meču 13. kola grupe E Top 16 faze Evrolige.

Izvor:

Autor:

Šok u Areni – Zvezda Top 8 traži u Zagrebu!
StarSport

Srpski i regionalni šampion tako je propustio priliku da se kolo pre kraja plasira u Top 8 fazu elitnog takmičenja, a novu priliku za istorijski uspeh imaće protiv Cedevite u Zagrebu narednog petka.

Crveno-beli sada imaju sedam pobeda i šest poraza, a dalje mogu i u slučaju da prvoplasirani Fenerbahče u petak savlada Anadolu Efes kod kuće. S druge strane, Darušafaka, koja je bez šansi za prolaz ostala još pre nekoliko kola, zauzima šesto mesto sa četiri trijumfa i devet neuspeha.

Velika šansa, očekivanja i pritisak uticali su na ekipu Dejana Radonjića, koja je ipak nekako uspevala da se izbori sa okolnostima i čuva pozitivan rezultat na svojoj strani. Gosti su na poluvreme otišli sa poenom prednosti, ali je Zvezda energičnom igrom i serijom u nastavku stigla do preokreta.

Međutim, taman kada se činilo da će crveno-beli prelomiti susret u svoju korist, preveliki broj izgubljenih lopti, neorganizovana igra u napadu, promašena slobodna bacanja i ogroman broj grešaka učinili su svoje. Rasterećena Darušafaka je od finiša treće deonice, pa praktično sve do kraja susreta, napravila seriju 37:13 i potpuno zasluženo upisala ubedljiv trijumf.

Najbolji kod domaćina bio je Kvinsi Miler sa 18 poena (5/7 za dva, 2/6 za tri) i sedam skokova, ali i četiri izgubljene lopte. Njega je ispratio samo Nemanja Dangubić sa 14 poena (2/2 za dva, 3/4 za tri).

Vasilije Micić, Marko Gudurić i Majk Cirbes ubacili su po sedam poena, a Vladimir Štimac četiri.

S druge strane, u redovima turskog predstavnika najbolje se istakao Skot Vilbekin sa 19 poena (3/5 za dva, 4/7 za tri), pet asistencija, tri skoka i dve ukradene lopte. Odličan je bio i Džamon Gordon sa 14 poena (2/3 za dva, 3/3 za tri) i šest uspešnih dodavanja.

Dvocifren je bio i Milko Bjelica sa 13 poena i šest skokova, Markus Sloter zabeležio je devet, a Furkan Aldemir šest.

Zvezda će šansu za prvi plasma među osam najboljih klubova Evrope u klupskoj istoriji tražiti u zagrepačkom Domu sportova, dok će se Darušaka od elitnog takmičenja oprostiti toako što će ugostiti Lokomotivu Kubanj.

Zvezda je utakmicu otvorila svojim napadom, u kom Stefan Jović proigrava Kvinsija Milera u korneru, a ovaj pogađa trojku. Gosti u međuvremenu ne uspevaju da iskoriste tri napada, Tarens Kinzi upisaju dva skoka, a Miler prvu dvojku. Darušafaka prve poene postiže preko Gordona, Nemanja Dangubić odgovara trojkom, ali isto na drugoj strani čini i Skoti Vilbekin (8:5).

Od prvog minuta je bio evidentno da se Mileru igra, pa je Zvezdin Amerikanac već u četvrom minutu upisao svoj sedmi poen, uz samo jedan promašaj za tri poena. Međutim, Gordon pogađa novu trojku, pa još jednu i njegov tim prelazi u vođstvo, a Dejan Radonjić reaguje prvim tajm-autom (10:11).

U finušu prve deonice došlo je do problema sa satom koji vreme za napad, posle kešanja Majka Cirbesa za obruč, pa su igrači otišli na neplanirani odmor. Otklanjane tehničkog problema potrajalo je, ali je meč nastavljen bez sata koji meri napade ekipe koja napada na desnu stranu, tj. Crvene zvezde.

Do kraja prve četvrtine, posle pauze upravo Cirbes vezuje dva bacanja i zakucavanje, Dangubić pogađa posle 'produženog' koraka, ali Ender Arslan odgovara sa dva polaganja. Podigla je Zvezda agresivnost u odbrani, posle čega Cirbes još jednom poentira, a Miler snažno zakucava u kontri za kraj prve četvrtine – 20:15.

Zvezda je i drugu deonicu otvorila snažnim pristupom u odbrani, ali je vezala nekoliko grešaka u napadu, što su gosti iskoristili i sa četiri laka poena prišli na samo poen zaostatka. Prvi pogodak za crveno-bele u drugih deset minuta postiže kapiten Branko Lazić, posle lepe kombinacije sa Vasilijem Micićem – koji u sledećem napadu pogađa dva slobodna bacanja (24:21).

U međuvremenu se po prvi put na parketu našao Vladimir Štimac, a Miler i on uspeli su u narednim minutima da iskontrolišu situaciju ispod svog koša. Usledio je novi koš Micića posle kontre, pa zatim i asistencija bivšeg pleja Bajerna i Mege za prvi pogodak Štimca, posle trojke Mačuarana Markoišvilija.

Nastavila je domaća ekipa da pravi nekarakteristične greške u fazi napada i najpre zbog toga nije uspevala da se rezultatski odlepi, ali ni gosti se nisu proslavili na drugoj strani, pa se rezultat neko vreme nije menjao. Period bez poena prekinuo je Milko Bjelica sa linije slobodnih bacanja, posle faula Marka Simonovića, dok je Štimac na drugoj strani bio polovično uspešan (29:26).

Posle lošeg zagrađivanja koša iz auta i pogotka Furkana Aldemira, Kinzi 'dugom' dvojkom prekida mučenje svoje ekipe u napadu, da bi se Bjelica ponovo našao na liniji, ali je ovoga puta on imao polovičan učinak. Ni novi tajm-aut ništa nije promenio, ali je Dangubić uspeo da 'izmisli' koš, uz faul, i pogodi dodatno bacanje, dok je Aldemir i dalje bio nepogrešiv sa linije. Posle greške Cirbesa u koracima Bjelica pogađa i postavlja konačan rezultat prvog poluvremena – 34:35.

Drugo poluvreme počelo je prvim košem Marka Gudurića na meču, ali je Darušafaka odgovorila serijom 5:0 preko Vilbekina i Erdena. Arslan je potom promašio otvorenu trojku, a Dangubić svojom drugom trojkom vratio Zvezdu na samo poen zaostatka. Sudije su i na startu treće deonice nastavile da donose diskutabilne odluke, pa je Cirbes morao da izađe iz igre posle novog faula u napadu (39:40).

Štimac je ulaskom na teren uneo veliku energiju u igru svog tima, ali nije uspeo da nagradi samog sebe, pošto je od četiri slobodna bacanja pogodio samo jedno. Međutim, promašaje je uspeo da izniveliše sjajnom igrom u odbrani i dobrim skokom, a njegov trud ipak je 'naplatio' Kvinsi Miler trojkom i zakucavanjem posle prodora, da bi Dangubić novom trojkom naterao trenera gostiju da zatraži minut odmora (48:43).

Seriju domaćina prekinuo je Markus Sloter, a onda su usledile nove dve 'neiznuđene' greške Milera i Gudurića, što Vilbekin kaznjava novim pogotkom iz kornera za izjendačenje. Taman kada je uhvatila ritam i preuzela kontrolu, Zvezda je nastavila da greši u serijama, Micić 'prodaje' loptu, a Gudurić faulira Gordona, koji pogađa i dodatno slobodno bacanje za seriju 8:0 i preokret (48:51).

Micić još jednom greši, ali ovoga puta nije bilo kazne, da bi upravo Micić prekinuo nalet gostiju polovičnim učinkom sa linije bacanja. Nastavio je drugi plej crveno-belih sa greškama, a posle novih poena protivnika iz kontre Radonjić uvodi Stefana Jovića. Kinzi promašuje u poslednjem napadu Zvezde pred poslednju deonicu, a Bjelica odvodi goste na šest poena razlike – 49:55.

Poslednja četvrtina počela je pogotkom za dva Markoišvilija, dok Cirbes na drugoj strani nije uspeo da pogodi nijedno bacanje. Nije Zvezda potom iskoristila dobru odbranu, Jović je poslao loš pâs do Lazića, a Reding pogodio uz faul, ali ne i dodatno bacanje. Očajna igra crveno-belih u napadu nastavila se posle nove greške prilikom dodavanja, pa je Darušafaka zadržala dvocifrenu prednost (49:59).

Ponovo, praktično ni iz čega, Gudurić pogađa iz jako teške pozicije za tri, uz faul, ali potom ne pogađa penal. Reding pogađa dvojku na drugoj strani, Gudurić ovoga puta ne uspeva da ubaci trojku, a Bjelica donosi novu najveću prednost svom timu od 11 poena.

Ni novi tajm-aut nije doneo boljitak u igri Zvezde, koja je u pet minuta poslednje deonice postigla svega jednu trojku, a koliko domaćin igra loše najbolje govori podatak da je Darušafaka od sredine treće četvrtine napravila seriju 23:4. Još jednom je Gudurić bio taj koji je bio precizan, ali su na drugoj strani i gosti bili sigurni, pa je njihova prednost samo rasla (56:68).

Na ulasku u poslednja tri minuta, Miler najpre promašuje, pa posle ofanzivnog skoka pogađa oba bacanja. Međutim, Vilbekin i Bjelica nastavljaju u istom ritmu za ogromnu prednost gostiju. Domaći su do kraja susreta u potpunosti pali, videlo se ogromno razočaranje, a Darušafaka je na kraju slavila ubedljivu pobedu, drugu protiv Zvezde u ovoj sezoni – 61:80.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

582 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
Euroleague

Evroliga kaznila Atamana i PAO

Trener košarkaša Panatinaikosa Ergin Ataman novčano je kažnjen sa ukupno 35.000 evra zbog komentarisanja suđenja i nepoštovanja medija, saopštila je Evroliga.

Tanjug

21:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu