Nova vest
Fudbal

Petak, 23.02.2024.

16:24

Nastavlja se bajka češkog fudbala – tri tima u 1/8 finala evro takmičenja

Sparta, Slavija i Viktorija Plzenj saznali su u petak naredne rivale na svom evropskom putu ove sezone, na ponos svih ljubitelja češkog fudbala.

Izvor: B92

Autor:B92

Nastavlja se bajka češkog fudbala – tri tima u 1/8 finala evro takmičenja
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ne pamti se ovakav uzlet Čeha u Evropi kao ovaj kojem svedočimo u tekućoj takmičarskoj kampanji u kojoj tri najbolja kluba u zemlji, malo je reći, briljiraju.

Sparta će u narednom rundi Lige Evrope igrati protiv Liverpula, a jednako težak posao u istom takmičenju čeka Slaviju koja ide na megdan Milanu.

Više sreće od praškog dueta imala je Viktorija Plzenj koja će u okviru Lige konferencija igrati protiv švajcarskog Serveta i imaće daleko veće šanse da se probije do osam najboljih u ovom takmičenju.

Kakav god epilog da bude za sva tri češka kluba, oni su već uradili ogroman posao za narednu sezonu u kojoj će češki fudbal, izvesno, dati jedan tim direktno u Ligu šampiona.

Drugi bi taj cilj mogao da ostvari kroz kvalifikacije.

Češka je, podsetimo, evropsku sezonu krenula sa 19. mesta UEFA renkinga, a sada je na visokom 11. mestu sa izglednim šansama da napravi pomak za još jedno mesto.

Škoti su trenutno ispred sa 550 bodova više što je i te kako dostižno posebno zbog činjenice da je Rendžers ostao jedini predstavnik ove zemlje u Evropi (igra protiv Benfike u osmini finala Lige Evrope).

Već bi nakon prvih utakmica naredne runde u sva tri takmičenja Česi mogli da preuzmu desetu poziciju, a nisu im predaleko ni Turci, pa bi u nekom najboljem scenariju Češka mogla da završi sezonu i kao deveta.

Najveći zamajac ka tom cilju bila je velika pobeda praške Sparte nad Galatasarajem (4:1) u četvrtak uveče kojom su Česi nadoknadili minus iz prvog meča (2:3) i u evlikom stilu se plasirali dalje - ujedno onemogućili Galatasaraj da osvaja još bodova za turski koeficijent.

Koliko su češki klubovi ove sezone bili uspešni možda i najbolje svedoči podatak da su samo klubovi iz najboljih pet liga Evrope (Engleska, Nemačka, Italija, Španija, Francuska) zbirno sakupili više bodova od Čeha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu