Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 22.02.2024.

12:55

Novi suvlasnik Junajteda: "Nisam ovde da bih zarađivao novac"

Ser Džim Retklif istakao je u prvom intervjuu kao suvlasnik Mančester junajteda da nije investirao u klub motivisan novcem.

Izvor: B92

Autor:B92

Novi suvlasnik Junajteda:
Foto: Profimedia

Retklif je u utorak zvanično za 1,5 milijardi dolara postao vlasnik 27,7 odsto deonica Junajteda koji na tržištu vredi 6,5 milijardi dolara.

Inače Mančunijanac, Retklif se obogatio preko svoje petrohemijske kompanije INEOS i trenutno je najbogatiji Britanac.

Njemu su većinski vlasnici Glejzeri prepustili potpunu kontrolu nad razvojem kluba, uključujući i infrastrukturu i tim.

"Uopšte nisam zainteresovan za finansijski aspekt svoje investicije jer zarađujem dovoljno novca od hemikalija, nafte i gasa",
rekao je Retklif u prvom zvaničnom intervjuu za klupsku televiziju.

INEOS je globalni petrohemijski proizvođač sa godišnjim prihodom od oko 65 milijardi dolara.

"Ovo nije finansijska investicija jer sam zainteresovan da vidim opet uspešan Mančester junajted. Nije bio uspešan 11 godina, a mora da se vrati tamo gde bi trebalo da bude, na vrhu igre", dodao je milijarder.

Njegova kompanija je investirala već u nekoliko drugih sportskih ekipa, između ostalih u trećeplasirani tim francuske Lige 1 Nicu te Mercedesov F1 tim.

Poruka navijačima: "Budite strpljivi"

Retklif je na startu svoje ere posebno fokusiran na projetak novog Old Traforda, za koji smatra da trenutno nije na nivou koji je potreban klubu velikom kao što je Junajted.

On je odavno najavio ulaganje ličnih 300 miliona dolara u infrastrukturu kluba, a sam lično zagovara izgradnju novog stadiona.

Retklif je poslao direktnu poruku i navijačima, za koje je istakao da su istinski vlasnici kluba, a ne deoničari, rekavši da je apsolutni prioritet Junajteda učinak na terenu.

"Želimo da se Mančester junajted bori za Premijer ligu, za Ligu šampiona. To je suština Junajteda. Ovo je najveći klub na svetu i trebalo bi da igra najbolji fudbal na svetu. Ali to nije laka promena. Ne možemo samo uključiti prekidač i odjednom će Junajted igrati na nivou Real Madrida jer nije tako već 11 godina. Potrebno je vreme, potrebno je strpljenje",
istakao je Retklif.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu