Nova vest
Fudbal

Sreda, 21.02.2024.

17:58

Pobeda nemačkih navijača – stopiran ulaz stranog kapitala u Bundesligu

Ulazak stranog kapitala u Bundesligu je stopiran jer su klubovi najjače lige kao i druge lige, posle velikih protesta navijača, odustali od ovog plana.

Izvor: B92

Autor:B92

Pobeda nemačkih navijača – stopiran ulaz stranog kapitala u Bundesligu
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Nemački navijači od decembra su kontinuirano protestovali zbog odluke klubova oba najviša ranga da dopuste ulazak stranih investitora u ligu.

Od toga, na kraju, neće biti ništa jer su navijači složno pružili snažan otpor prema toj ideji, toliko da se od realizacije plana brzo odustalo iako ga je većina klubova prihvatila.

Predstavnik klubova i čelnik Borusije Dortmund Hans-Joahim Vacke obavestio je javnost o odluci klubova.

"S obzirom na trenutne okolnosti, više nije moguće uspešno nastaviti proces. Iako postoji velika većina u korist poslovne potrebe za strateškom saradnjom: nemački profesionalni fudbal je usred ključnog izazova, koji izaziva velike sporove ne samo unutar ligaškog tela između klubova, već u nekim slučajevima i unutar isto između profesionalaca, trenera, menadžera, nadzornih organa, generalnih skupština i navijačkih zajednica, koje sve više stavljaju funkcionisanje utakmica, specifične kalendare, a samim tim i integritet takmičenja u pitanje. S obzirom na prilike, održivost zadovoljavajućeg zaključenja ugovora u smislu finansiranja 36 klubova više ne može biti garantovana", navodi se u saopštenju Vackea.

Ova vest je velika pobeda navijača koji su prethodnih nedelja širom zemlje na stadionima prekidali utakmice na razne načine i tako slali više nego jasna upozorenja da bi takve stvari mogle postati učestale ako se prihvati ponuda stranog investitora.

Nekoliko utakmica koje su prekidane (najčešće ubacivanjem velikog broja teniskih loptica na teren) bile su u riziku da se ne nastave.

Tako su Hanoverovi navijači razvili velike transparente na kojima su optužili kompanije "CVC & Blackstone", investitore koji navodno žele uložiti resurse u Bundesligu, da su “marionete Saudijske Arabije”, a jedan od transparenata prikazao je Martina Kinda, klupskog predsednika, sa metom na glavi.

Utakmica je bila u prekidu 25 minuta.

Slične scene desile su se na još nekoliko stadiona oba najviša ranga nemačkog fudbala proteklih nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve