Nova vest
Fudbal

Sreda, 21.02.2024.

11:15

"Maradonin klasik" u Napulju – razgoropađeni Arsenal u Portu

Ove srede od 21 čas na programu su dva izuzetno zanimljiva meča osmine finala Lige šampiona.

Izvor: A.S.

Autor: A.S.

Foto: EPA-EFE/Salvador Sas

Fudbaleri Napolija dočekuju Barselonu na stadionu "Dijego Armando Maradona".

U drugom današnjem meču sastaju se Porto i Arsenal u Portugaliji.

Napoli se nalazi u teškoj situaciji, s obzirom da im forma varira i ne liče na tim koji je prethodne sezone osvojio titulu.

Ono što može da im dođe kao olakšavajuća okolnost jeste da se Barselona nalazi u sličnoj situaciji.

Ekipa sa juga Italije je trenutno na devetom mestu u Seriji A sa devet bodova manje od Atalante koja trenutno drži poslednje mesto za Ligu šampiona.

Napoli je grupnu fazu Lige šampiona završio na drugom mestu iza Real Madrida, a ispred Union Berlina i Brage.

Upisali su dva poraza od Madriđana, tri pobede uz jedan remi sa Nemcima, što je bilo dovoljno za prolaz u narednu fazu.

Barselona se takođe nalazi u krizi. Titula je sve dalje, s obzirom da zaostaje osam bodova od vodećeg Reala, koji u šampionatu igra odlično.

Pored toga, odluka Ćavija Ernandesa da će da napusti ekipu po završetku sezone je dodatno uzdrmala Katalonce.

Barsi nije išlo ni tokom grupne faze, u nešto lakšoj grupi "jedva" je sačuvala prvo mesto i to zbog boljeg međusobnog skora sa Portom, ali je doživela po poraz od Antverpena i Šahtjora.

U poslednje četiri godine, Barselona i Napoli su se sastajali u četiri navrata. Prvi od tih mečeva je odigran u osmini finala Lige šampiona 2020. godine, kada je u Napulju bilo 1:1, a onda Barselona slavila na domaćem terenu sa 3:1 i tako prošla dalje.

Dve godine kasnije, 1/16 finala Lige Evrope, prvo je na "Kamp Nou" rezultat bio nerešen 1:1, a potom je Barselona slavila u Napulju sa 4:2.

Valter Macari je dobio otkaz pre dva dana, a na njegovo mesto je stigao Frančesko Kalconi, koji u duelu neće moći da računa na Pjotra Zelinskog, ali svi ostali su spremni.

Barselona ima veće probleme, pošto će meč propustiti Markos Alonso, Gavi, Alehandro Balde i Feran Tores. Timu su se priključili Žoao Feliks i Serhi Roberto, ali je pitanje koliku će ulogu dobiti.

Uprkos izostancima, prema mišljenju stručnjaka, Barselona ima blagu ulogu favorita.

U svakom slučaju, čeka nas spektakl dva tima čije je dresove nosio legendarni Dijego Armando Maradona, po kojem naziv nosi Napolijev stadion.

Porto dočekuje veoma raspoloženi Arsenal u osmini finala Lige šampiona.

Ekipa iz Portugala ima šansu da po šesti put u 21. veku izbori plasman u četvrtfinale Lige šampiona, dok je na Arsenalu da posle dužeg "posta", još od 2010. godine uđe među osam najboljih timova Evrope.

Ekipa iz Londona se posle pet sezona igranja u Ligi Evrope, vratila u elitu.

Portugalci su do nokaut faze stigli kao drugoplasirana ekipa iza Barselone. Na njih su uticala samo dva poraza od Katalonaca (0:1 i 1:2), a usput su upisali četiri pobede, po dve protiv Anverpena i Šahtjora.

Arsenal sa druge strane plasman obezbedio kao prvoplasirana ekipa, po jedan remi od PSV-a i poraz od Lansa uz sve ostale pobede.

Čak su uspeli da se revanširaju Francuzima i slavili su sa 6:0 u revanšu. Završili su grupnu fazu sa 13 osvojenih bodova.

Porto pred duel sa Arsenalom ne blista u portugalskom šampionatu. Upisao je jednu pobedu, poraz i remi u poslednja tri kola i to protiv slabijih rivala.

Takođe, zaostaju i u borbi za titulu, pošto su na trećem mestu na tabeli sa sedam bodova manje od Benfike i Sportinga.

Arsenal je sa druge strane u odličnoj formi. Nanizao je pet trijumfa u poslednjih pet kola Premijer lige, a upisao je i važnu pobedu protiv Liverpula (3:1), direktnog rivala za titulu.

Poslednji duel protiv Barnlija su završili sa 5:0 i tako najavili pohod na Ligu šampiona.

Arsenal i Porto su do sada šest puta odmerili snage u Ligi šampiona, ali nijednom od 2010. godine.

Tada je engleski tim eliminisao Portugalce u osmini finala. Porto je imao 2:1 na domaćem terenu, ali je usledio debakl na "Emirejcu" i poraz od 5:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu