Nova vest
Fudbal

Sreda, 24.01.2024.

11:25

Čeferin zabrinut pred EURO: Svet je poludeo

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin izrazio je zabrinutost za bezbednost na predstojećem Evropskog prvenstva u Nemačkoj, rekavši da je "svet poludeo".

Izvor: B92

Autor:B92

Čeferin zabrinut pred EURO: Svet je poludeo
Foto: Profimedia

Evropsko prvenstvo održaće se od 14. juna do 14. jula u Nemačkoj, u vreme dva krvava ratna sukoba koji zahvata članice UEFA – Rusiju, Ukrajinu i Izrael.

U intervjuu za britanski Telegraf, Čeferin je rekao da bi plasman Ukrajine ili Izraela, kroz baraž u martu, dao dodatnu dimenziju pretnji po bezbednost.

"U ova luda vremena, gde je, geostrateški, svet poludeo, najveća briga je bezbednost", rekao je Čeferin i dodao da je UEFA vrlo uzbuđena zbog predstojećeg trakmičenja i podržala je Nemačku da bude dobar organizator.

On je rekao da se već u dva navrata sastao sa ministrom unatrašnjih poslova Nemačke, uključujući na prošlonedeljnoj sahrani legende nemačkog fudbala Franca Bekenbauera.

Predsednik evropske kuće fudbala rekao je da će se još jednom sastati sa ministrom zbog "potpuno agresivne geopolitičke situacije, zbog koje bi i organizatori Olimpijskih igara u Parizu trebalo da budu zabrinuti".

"Moj strah nije vezan samo za stadione. Pošto će, siguran sam, stadioni biti zaštićeni na pravi način. Ali navijači će biti svuda oko gradova. Hajde da budemo optimistični. I dalje mislim da će sve biti u redu uz podršku nemačkih vlasti, koje su odlučne da nam pomognu", dodao je on.

Čeferin je rekao da je Rusija i dalje suspendovana dok traje rat u Ukrajini, ali da je želeo da se kazna ublaži za mlađe kategorije, kako bi se izbeglo ispiranje mozga ruskoj deci da mrze Zapad i budu kažnjena za nešto za šta nisu kriva.

Ne brine zbog Saudijske Arabije: "Ne možete to kupiti"

Govoreći o ogromnom novcu koji se ulaže u saudijski fudbal, Čeferin je rekao da nije za brigu to što Saudijska Arabija kupuje svoj put do vrha svetskog fudbala i ostalih sportova.

On je istakao da nikada neće dozvoliti da se finale Lige šampiona igra u Saudijskoj Arabiji.

"Čuo sam da neki ljudi pričaju da će biti vrlo srećni ako ga dobiju. Ali niko sa mnom nije razgovarao, konkretno. I naravno, to se neće dogoditi"
, dodao je slovenački funkcioner.

"Uopšte nisam zabrinut jer evropski fudbal ima jake korene. To je deo kulture, naše istorije. Ne možete to kupiti. Ne možete",
rekao je Čeferin.

Nekadašnji kapiten Liverpula Džordan Henderson je pre šest meseci prešao u Al Etifak, ali je prošle sedmice raskinuo ugovor i prešao u Ajaks.

On je negirao da je u Saudijsku Arabiju otišao zbog novca, rekavši da je želeo da pomogne razvoj tamošnjeg fudbala.

"Idu jer su ugovori veliki. I ne krivim ih zbog toga. Ako su blizu kraja karijere, možda je to nova avantura i da zarade mnogo novca. Ne želim da ih krivim zbog tako nečega. Ali reći da idete negde da pomognete, to je manje-više šala
", rekao je Čeferin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu