Nova vest
Fudbal

Utorak, 25.09.2018.

19:00

Arhitekta analizirao Boaćijev gol: Lopta nije prešla liniju FOTO

Cela srpska sportska javnost već danima debatuje da li je Ričmond Boaći postigao gol u derbiju ili ne. Priključili su se i stručnjaci.

Izvor: B92

Autor:B92

Arhitekta analizirao Boaćijev gol: Lopta nije prešla liniju FOTO

Partizanu se javio arhitekta Zoran Veljović koji je na osnovu nacrtne geometrije izračunao da gol koji su sudije na čelu sa Danilom Grujićem priznale nije bio regularan.

Veljović je u dopisu klubu iz Humske naveo da je samo jednom u životu prisustvovao fudbalskoj utakmici, kada je vodio rođaka i dosađivao se, ali je ponudio svoju stručnu analizu sporne situacije koja je odlučila 158. "večiti" derbi.

Ovde sam dobio elemente koje kasnije koristim u analizama. Dobio sam horizont, mesto kamere i ugao kamere u odnosu na stativu.

Ugao kamere se poklapa sa linijom kaznenog prostora i tačkom ivice terena što sam posle pokazao u ortogonalnoj projekciji u odnosu na teren. Na osnovu dimenzija stadiona dobio sam tačan ugao kamere na terenu.

Iz relativnog odnosa parametara sa fotografije dobio sam stvarne odnose dimenzija na terenu, što je važno naročito da sam dobio dimenzije po dvema osama, što sam kasnije u ortogonalnoj projekciji koristio za stvarne podatke na terenu.

Ortogonalno dobio sam ugao kamere na terenu. Koristio sam dimenzije stadiona.

Detalj, položaj lopte i stative. Jasno se vidi da lopta nije prošla gol-liniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

766 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu