Nova vest
Fudbal

Sreda, 05.04.2017.

12:58

Čeferin jasan: Nikada neću dozvoliti Superligu

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin optužio je najbolje evropske lige da pokušavaju da ucenjujuju evropsku kuću fudbala.

Izvor:

Autor:

Čeferin jasan: Nikada neću dozvoliti Superligu
Getty Images

Čeferin je naglasio da nikada neće dozvoliti formiranje Evropske Superlige.

Udruženje evropskih profesionalnih fudbalskih liga (EPFL), koje predstavlja lige iz 25 zemalja, kritikovalo je planove UEFA da ponudi više mesta u Ligi šampiona klubovima iz četiri najbolje evropske lige na račun klubova iz manjih liga.

UEFA je takvu odluku donela pošto su najbolji evropski klubovi zapretili da će osnovati svoju Superligu, zatvorenog tipa.

Govoreći o "nekim ligama", Čeferin je na kongresu UEFA u Helsinkiju, rekao da "nikada neće podleći ucenama onih koji misle da mogu da manipulišu manjim ligama, ili da nametnu svoju volju, pošto misle da su moćni zbog svojih astronomskih zarada".

Dogovor između EPFL i UEFA da se izbegnu podudaranja u terminima utakmica istekao je prošlog meseca, a EPFL je saopštilo da će njene lige sada moći slobodno da organizuju utakmice u isto vreme kada su na programu i utakmice u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Slovenac je rekao da "novac ne vlada" i obećao "redizajniranje" fudbala u narednih pet godina. On je naveo da će UEFA svakoj od svojih 55 članica dati milion dolara, kao "uplatu solidarnosti" od prihoda evropske kuće fudbala.

"Ovu solidarnu isplatu možemo da zahvalimo uspehu naših takmičenja nacionalnih sastava. UEFA nije tu da bi gomilala bogatstvo. I ubuduće će, ako finansijski rezultati nadmaše naša očekivanja, sav višak biti raspodeljen", rekao je Slovenac.

UEFA je ukupno u finansijskoj 2015-2016 godini (od 1. jula do 30. juna) imala promet od 4,58 milijardi evra i profit od 102,1 miliona, a u finansijskoj 2014-2015 imala je gubitak od 27,9 miliona. Rezerve su porasle sa 531 na 633 miliona evra.

Udruženje Evropskih klubova (ECA), čiji je predsednik Karl-Hajnc Rumenige, tražilo je veći garantovani prohiod za najveće evropske klubove i garancije da najbolja četiri kluba iz četiri najbolje evropske lige sa najboljim koeficijentom prođu direktno u grupnu fazu Lige šampiona.

Novi format takmičenja počinje u kvalifikacijama za najelitnije evropsko takmičenje 2018. godine.

Čeferin je rekao da će razgovarati sa klubovima i ligama, kako bi osigurao da neslaganje među ligama ne nastavi da raste.

"Nekim klubovima moram da kažem da neće biti zatvorene lige. Takva liga nije u skladu sa našim vrednostima i idejama. Radićemo zajedno da ispravimo neravnotežu koliko god je moguće", naveo je Čeferin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve