Nova vest
Fudbal

Subota, 02.12.2023.

20:00

Rivali Srbije na EURO: Čudo Belingem, 17. veliko takmičenje Danaca, Slovenci sanjaju uz Keka

Fudbaleri Srbije, odlučeno je žrebom u Hamburgu, igraće protiv Engleske, Slovenije i Danske u Grupi C na Evropskom prvenstvu 2024. godine u Nemačkoj.

Izvor: B92

Autor:B92

Rivali Srbije na EURO: Čudo Belingem, 17. veliko takmičenje Danaca, Slovenci sanjaju uz Keka
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Jasno je da su Englezi prvi favoriti grupe, Danci pokazuju uzlet poslednjih godina i na klupskom i na reprezentativnom nivou, a Slovenci su ponovo na velikom takmičenju.

Srbija će prvi meč oigrati sa selekcijom koju od 2016. godine predvodi Geret Sautgejt.

Englezi su pod komandom Sautgejta postigli zapažene uspehe na poslednja tri velika takmičenja, dva svetska i na jednom evropskom prvenstvu.

U Rusiji na Mundijalu 2018. godine bili su četvrti, nakon što su u polufinalu ispali od Hrvata, potom su igrali finale na prethodnom Evropskom prvenstvu - na penale poraženi od Italije, a na minulom Svetskom prvenstvu u Kataru takođe su ostavili više nego dobar utisak - eliminisani su u četvrtfinalu od kasnijeg finaliste Francuske rezultatom 2:1.

Prva zvezda tima je nezadrživi Džad Belingem koji blista u dresu Reala ove sezone, ali imaju Englezi još neverovatnog potencijala u svojim redovima.

O njihovoj snazi dovoljno govori i podatak da su minule kvalifikacije, u grupi sa Italijom, Ukrajinom, Severnom Makedonijom i Maltom, završili bez poraza.

Osim Belingema, Sautgejt na raspolaganju ima sve same premijerligaške adute poput Sake, Kejna (Bajern), Rajsa, Fodena, Rašforda, Griliša, Ramsdejla, Vokera, Stonsa i ostalih.

Jasno je da će ih na predstojećem Euru zanimati samo najsjajnije odličje kojim Sautgejt želi da zaokruži svoj opus na selektorskoj klupi.

Preostali rivali Srbije Danska i Slovenija, zanimljivo, ponovo su se našle u grupi u okviru svog puta ka Evropskom prvenstvu. Ove dve selekcije već su igrale u minulim kvalifikacijama i kao najbolje plasirane su prošle na završni turnir.

Danska je kvalifikacionu grupu završila kao prva samo zbog bolje gol razlike, inače su imali identičan učinak kao Slovenci: 7-1-2.

U međusobnim duelima Danska je bila uspešnija sa pobedom od 2:1 i remijem 1:1.

Na pomen danskog fudbala možda i prvo što ljubiteljima fudbala u Srbiji pada napamet su klupski uspesi timova iz ove zemlje u tekućoj sezoni, pre svega Kopenhagena i Norsjelanda, koji su i dalje u igri za plasman u nokaut faze svojih takmičenja.

Naravno, posebna priča je reprezentacija koja, uglavnom, ne propušta velika takmičenja.

Selektor Kasper Hjulmand na raspolaganju ima sastav koji je spoj mladosti i velikog iskustva. Lideri tima su dugogodišnji reprezentativci Eriksen, Kjaer, Šmajhel, Kristensen, Vestergard, Hojberg, Dilejni, a tu su i proverene mlade snage među kojima se izdvaja nadolazeća zvezda selekcije, napadač Mančester junajteda Rasmus Hojlund.

Danci su deset puta učestvovali na svetskim prvenstvima i šest puta na evropskim, koje su jednom i osvojili - 1992. godine.

Sećamo se, tada su otišli na Euro zbog sankcija našoj državi zbog rata, bili su iza nas u grupi, i na završnom turniru su priredili veliko iznenađenje osvojivši ga pored moćnih Nemaca, Holanđana i ostalih.

Za kraj, Slovenija...

Uspeh slovenačkog reprezentativnog fudbala poklopio se sa velikim usponom samog slovenačkog sporta poslednjih godina.

Odbojkaši, košarkaši, biciklisti, takmičari u ski sportovima, Sloveniju su izdigli visoko na letvici zemalja sa velikim uspesima u individualnim i kolektivnim sportovima.

Na red su došli i fudbaleri, tačnije ponovo, konačno, imaju respektabilnu ekipu i pre svega znalca na klupi, najzaslužnijeg za povratak na veliku scenu - Matijaža Keka.

On je i odveo Slovence na poslednje veliko takmičenje, na Mondijal 2010. godine i najvažnija je fudbalska figura u "Deželi". Keka inače "bije glas" da je najbolji i najkompletniji fudbalski stručnjak na prostoru od Vardara do Triglava.

Treba li podsetiti da je Slovencima, kao i našoj selekciji, ovo prvi Euro posle 24 godine.

U međuvremenu igrali su na dva svetska prvenstva, 2002. i 2010. godine i od tada ih nema na velikim takmičenjima.

Ovo će biti njihov povratak na veliku scenu posle skoro deceniju i po.

Okosnicu Kekovog tima čine kapiten, golman Jan Oblak, Šporar i Verbič iz Panatinaikosa, Šeško iz Lajpciga, te Čerin, Bijol, Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu