Nova vest
Fudbal

Petak, 06.10.2023.

18:30

Holandski ambasador u Varšavi pozvan u MSP da objasni hapšenje Pankova

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od ambasadora Holandije u Varšavi da u subotu dođe u ministarstvo.

Izvor: B92

Autor:B92

Holandski ambasador u Varšavi pozvan u MSP da objasni hapšenje Pankova
Foto: Profimedia

Sve to zbog izgreda posle fudbalske utakmice u Alkmaru u Holandiji kada su uhapšeni kapiten fudbalskog kluba Legija Varšava Žozue Peškeira i srpski fudbaler tog kluba Radovan Pankov.

"Zbog verodostojnih veoma uznemirujućih informacija o diskriminaciji holandskih službi prema građanima Poljske u ministarstvo je pozvan ambasador Holandije", kazao je zamenik šefa poljske diplomatije Pavel Jablonjski.

Holandska policija u Alkmaru uhapsila je posle utakmice Lige konferencija između Legije i AZ Alkmara portugalskog i srpskog fudbalera poljskog kluba, kako je saopštila, zato što su napali redare na stadionu i jednom slomili ruku.

Na konferenciji za novinare uprave Legije Varšava posle povratka u Poljsku direktor kluba Darijuš Mjoduski izneo je drugačiju verziju izgreda i optužio za tuču i povrede agresivne redare na holandskom stadionu i holandsku policiju.

"Nije istina da smo mi izazvali izgred. To je skandal. Godinama odlazim na utakmice, pamtim i napad navijača suparnika na autobus. Ali nikada još se nije desilo da policija i redari napadnu upravu gostujućeg kluba", kazao je direktor Legije Mjoduski.

Portparol kluba Bartioš Zaslavski kazao je da je posle utakmice ekipa Legije krenula prema autobusu ali da su redari zatvorili kapiju i nekoliko fudbalera, među njima i Radovan Pankov, ostali su na stadionu dok je većina već ušla u autobus.

"Iako smo molili nisu nam otvorili kapiju a posle su redari počeli agresivno da se ponašaju, fizički su nasrnuli na fudbalere", kazao je portparol poljskog kluba.

Direktor Mjoduski rekao je novinarima da je posle, kad su svi bili u autobusu, policija pretila napadom na autobus ako joj ne predaju Pankova i Peškeiru, koji su pristali da idu u policijsku stanicu da se tenzije smire a direktor kluba izjavio je da su anti-poljska raspoloženja u gradu vladala i pre utakmice.

"Holandski mediji su me pitali za horde navijača Legije. Odnos lokalnih vlasti bio je fatalan. Gradonačelnica Alkmara izjavila je da ne želi u gradu poljske navijače", kazao je Mjoduski.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki stao je jutros na stranu poljskih fudbalera i naredio ministarstvu spoljnih poslova da hitno proveri incident.

"Prema poljskim fudbalerima i ima da se ponašaju u skladu sa zakonima. Ne dopuštamo da se krše", poručio je poljski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu